Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lockas kackerlackor av döda artfränder?

Det sägs att om man dödar en kackerlacka, så drar man till sig ännu fler kackerlackor. Stämmer det eller är det en myt?

Shutterstock

Kackerlackor är en stor grupp insekter med över 3500 beskrivna arter. De har blivit impopulära för att de kan förstöra livsmedel och sprida en obehaglig lukt i våra hus.

Insekter med ett socialt liv använder ofta signalämnen för att kommunicera. Ämnena kallas feromoner och produceras av djuren för att utlösa en viss reaktion hos artfränder. Liksom hormoner reglerar det inre i en organism, så bidrar feromoner till att styra djurens beteende och utveckling i en population.

Försök med amerikanska kackerlackor visar att denna art av kackerlackor inte lockas utan tvärtom flyr när det uppstår en skada på en artfrändes kropp. Skadan orsakar nämligen en frisättning av alarmferomoner, som signalerar till kackerlackorna att de skall undvika platsen, där en artfrände har dött.

Däremot visar andra försök med arten tysk kackerlacka, som är den som vi ofta finner i våra hus, något annat. Denna kackerlackas avföring innehåller ämnen, som får artfränder att flockas. Denna typ av beteende kan vara logiskt, om en enstaka kackerlacka funnit en stor mängd mat, som andra kackerlackor också kan ha glädje av.

Det innebär dock också att när man krossar en kackerlacka, så kommer den oundvikligen att frigöra avföring, som kan locka fler kackerlackor. Syftet med försöken var att ta reda på om man kan utnyttja ämnena i avföringen till att locka kackerlackorna i fällor.

Läs också:

Sjukdomar

Unga och vuxna drabbas också hårt av coronaviruset

5 minuter
Kultur

9 bra strömningsupplevelser som du kan kalla för undervisning

6 minuter
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

39 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj