Kan insekter känna smärta?

Hundar, katter och andra däggdjur kan känna smärta precis som vi. Men kan det även göra ont på insekter?

Edderkop fanger flue
© Shutterstock

Smärta är kroppens signal till hjärnan att den riskerar att skadas.

Om du exempelvis rör vid en varm häll är det viktigt att hjärnan snabbt skickar ett meddelande tillbaka till handen att flytta sig därifrån så att du inte bränner dig.

Insekter har också försvarsmekanismer som skyddar dem. Experiment med bananflugelarver visar exempelvis att de försöker slingra sig iväg om de vidrörs med en het pinne. Men om de känner smärta på samma sätt som däggdjur är tveksamt.

Larverna slingrar sig bort från värmen

Bananfluelarve sort/hvid
© W. D. Tracey jr. et al.

1. II ett experiment med bananflugelarver petade forskarna lätt på dem med en pinne. När pinnen hade normal rumstemperatur svarade larverna inte på stöten.

Bananfluelarve sort/hvid
© W. D. Tracey jr. et al.

2. När pinnen värmts till cirka 40 grader svarade larverna med några korkskruvsliknande rörelser. Om det berodde på smärta eller bara en reflex är osäkert.

Larverna har känselceller i huden som får dem att reagera, men kanske sker det som en lokal reflex utan att någon smärtupplevelse uppstår i hjärnan.

Vissa forskare menar att känslan av smärta kräver någon form av medvetande. I så fall blir insekters eventuella smärtupplevelse en helt annan än vår.