Shutterstock

Hur tar sig kackerlackor in i hus?

Hur hittar små objudna skadedjur som kackerlackor in i våra kök?

Kackerlackor är fruktade skadedjur överallt i världen. De brukar förknippas med restauranger med dålig hygien, men skadedjuren kan också dyka upp i köket i privata hem.

Kackerlackor föredrar varma och fuktiga områden, där de hittar matrester och annat avfall i hörnen.

Både fullvuxna djur och deras äggkapslar och ägg är väldigt robusta, vilket är anledningen till att de sprids med varuleveranser eller via gästers kläder.

Kackerlackor har en särskild förmåga att klämma sig igenom även mycket små sprickor och kan ta sig runt överallt i en byggnad, bland annat genom att klättra på värmerör.

För många som får in kackerlackor i sitt hem kommer det som en chock, eftersom djuren är skickliga på att gömma sig och är nattaktiva. Därför upptäcker man i många fall dem inte förrän de har hunnit föröka sig mycket.

Kackerlackor äter praktiskt taget allt och kan sprida allvarliga sjukdomar och infektioner som salmonella, dysenteri och mag-tarmkatarr, eftersom de förorenar livsmedel med sin avföring.

Det finns cirka 4 600 arter av kackerlackor på planeten, men bara 30 arter lever i människors närhet och endast fyra är egentliga skadedjur.

De flesta kackerlackor är relativt små, bara två–tre centimeter långa. Det finns emellertid ett antal tropiska arter vars individer i vissa fall kan bli över tio centimeter långa.

Vad är silverfiskar – och hur blir man av med dem?