Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Insekter

Hur kommunicerar myror?

Nyligen satt jag och tittade på några myror som släpade saker till sin stack. Så snart de stötte på ett hinder, kom fler och hjälpte till. Hur visste myrorna när de skulle komma och hjälpa till?

Myror lever i en värld av feromoner, som är doftämnen som de själva utsöndrar. Varje feromon har sin egen betydelse, och det finns feromoner för i stort sett varje tillfälle. Det finns till exempel mobiliseringsferomoner, som myror avger om de får problem. När de registreras av andra myror, kommer dessa med det samma till undsättning, och det är förklaringen till den snabba reaktionen. Myror reagerar blint på feromoner. Det finns till exempel ett begravningsferomon, som bildas, när en myra dör. Då behandlar kollegorna den döda myran som avfall och bär ut den ur stacken. I försök har man besprutat levande myror med begravnings- feromon. Då bryr de andra myrorna sig inte om att de sprattlar och bits. De luktar som avfall, och då skall de ut.

Läs också:

Kan kaffesump döda myror
Insekter

Myror – Kan kaffesump döda myror?

0 minuter
Insekter

Hur kan myror vara så starka?

2 minuter
Fluga sitter på människa
Insekter

Varför tycker flugor om att sitta på människor?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj