Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Djur - Insekter

Hur kan myror vara så starka?

Smådjur som skalbaggar och myror kan bära många gånger sin egen vikt. Hur orkar de bära så mycket?

Myror är kända för att kunna bära mycket stora bördor i förhållande till sin kroppsvikt. Försök har visat att en del myror i käkarna kan bära föremål på upp till 50 gånger sin egen vikt. Undersökningar av bladskärarmyror visar att de fördrar att bära föda som är 2–6 gånger tyngre än dem själva hem till stacken. De väljer en börda som beror på hur långt från stacken de befinner sig, så att de använder minsta möjliga energi.

I en stack av bladskärarmyror kan det vara mycket stora skillnader i storleken på arbetarna, och det visar sig att de största myrorna bär de största bördorna. Däremot är det de minsta myrorna som bär den tyngsta lasten, när man sätter den i relation till kroppsvikten. Det visar sig då också att det är just djurens ringa storlek som gör att de orkar bära föremål, som väger flera gånger deras egen vikt.

I förhållande till sin yta väger de minsta djuren nämligen mindre än de större djuren, och ytan är viktig när smådjur som insekter skall bära föremål som är förhållandevis tunga. Insekter har ett yttre hudskelett, som utgör ett stöd för musklernas arbete. Detta hudskelett fungerar bra för mycket små djur, som inte behöver använda så mycket kraft på att hålla sig själva uppe, och överskottskraften kan de använda till att bära bördor.

Hudskelettet visar sin begränsning om djuret blir större, då dess styrka inte kan följa med dess ökade volym och vikt. Biologerna anser att konstruktionen med ett hudskelett är en av orsakerna till att insekterna inte har blivit så stora som en del ryggradsdjur. Skelettet skulle helt enkelt kollapsa under dem.

Läs också:

Kan kaffesump döda myror
Insekter

Myror – Kan kaffesump döda myror?

0 minuter
Insekter

Hur kommunicerar myror?

0 minuter
Dyngbaggen
Insekter

Världens starkaste djur lever på bajs

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj