Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Perfekta levnadsvillkor för fästingar i sommar

Den fuktiga och varma sommaren ger fästingen perfekta fortplantnings- och levnadsförhållanden. Med sig för blodsugaren sina två kumpaner: TBE-viruset som kan döda, och Borreliabakterien som kan ge bestående förlamning.

Shutterstock

En liten kropp stor som ett knappnålshuvud i rött och svart dansar med åtta ben över ett varmt, svettigt hudområde. Den stannar upp.

Och så begraver den sin sågtandade sugsnabel med hullingar i huden för att lapa i sig strömmande blod.

Fästingen är Nordens farligaste djur. Man uppskattar att den biter cirka 200 000 människor i Norden om året. Och forskare tror att de blir allt fler i Norden.

Det sker därför att temperaturerna stiger. Fästingar trivs i den fuktiga, varma sommaren. Men det beror också på att fästingarnas värddjur – främst hjortar och möss – också drar sig norrut.

En olycka kommer sällan ensam

Fästingen i sig själv utgör inte något hot. Men den kan infektera människor med i synnerhet två sjukdomar, som kan få vittgående konsekvenser för vår hälsa.

Den ena är borrelios, som kommer från bakterien Borrelia burgdorferi. Den kan orsaka ledsmärta, hjärtmuskel-, hjärn-, hjärnhinne- och nervinflammation. Och i värsta fall kronisk förlamning.

Den andra är viruset fästingburen encefalit (TBE) – även känd som fästingburen hjärninflammation – som kan förorsaka förlamning, hjärnskador och värsta fall leda till döden.

Och TBE-viruset sprids allt snabbare. Flera europeiska länder har på senere år rapporterat en ökning i förekomsten av TBE. Den kulminerade 2018.

Forskning visar att det ofta är vuxna fästingar – och primärt honorna – som är smittbärare.

Det finns omkring 900 fästingarter i världen. Det är emellertid en variant som vi måste vara uppmärksamma på – Ixodes ricinus – och på svenska: vanlig fästing.

Smittorisken för borrelia och TBE är störst i juni till och med september.

Fästingar infekteras av blod från möss

1 / 5
12345

Fästingens livscykel varar från två till fem år och består av fyra stadier: ägg, larv, nymf och vuxen. Nymferna smittas med borrelia och/eller TBE från smittade möss.

© CDC, Lotte Fredslund

Det här ska du göra om...

Ska du ut i skog och mark under sommarmånaderna, så ska du välja att gå längs stigar, använda gummistövlar och söka efter fästingbett på din hud (varma, fuktiga områden) när du har kommit hem.

Det finns många husmorsråd. Många är direkt felaktiga. Så om du har blivit biten ska fästingen konsekvent avlägsnas med pincett.

Det är spelar inte nödvändigtvis så stor roll om det sitter lite kvar i huden som du inte kan få bort. Har fästingen suttit i huden i mindre än 24 timmar, så överför den i regel inte borreliabakterien.

Ser du 1–2 veckor senare en cirkelformad rodnad runt bitmärket, så har du troligtvis blivit smittad. Och då ska du söka läkarhjälp.

Du kommer att få en antibiotikakur, som ofta slår ut borreliabakterien. Borrelios utvecklas bara till förlamande eller livshotande tillstånd om den inte upptäcks inom de första två veckorna.

TBE-viruset smittar emellertid omedelbart.

Efter ett bett tar det vanligtvis 10–14 dagar innan feber, trötthet och muskelsmärta infinner sig. För 75 procent av de som smittats av TBE stannar symptomen vi det. Övriga 25 procent utvecklar hjärninflammation.

Det finns inget botemedel mot TBE. Det finns däremot ett vaccin för dem som vistas mycket i TBE-drabbade områden.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj