En liten kropp stor som ett knappnålshuvud i rött och svart dansar med åtta ben över ett varmt, svettigt hudområde. Den stannar upp.
Och så begraver den sin sågtandade sugsnabel med hullingar i huden för att lapa i sig strömmande blod.
Fästingen är Nordens farligaste djur. Man uppskattar att den biter cirka 200 000 människor i Norden om året. Och forskare tror att de blir allt fler i Norden.
Det sker därför att temperaturerna stiger. Fästingar trivs i den fuktiga, varma sommaren. Men det beror också på att fästingarnas värddjur – främst hjortar och möss – också drar sig norrut.
En olycka kommer sällan ensam
Fästingen i sig själv utgör inte något hot. Men den kan infektera människor med i synnerhet två sjukdomar, som kan få vittgående konsekvenser för vår hälsa.
Den ena är borrelios, som kommer från bakterien Borrelia burgdorferi. Den kan orsaka ledsmärta, hjärtmuskel-, hjärn-, hjärnhinne- och nervinflammation. Och i värsta fall kronisk förlamning.
Den andra är viruset fästingburen encefalit (TBE) – även känd som fästingburen hjärninflammation – som kan förorsaka förlamning, hjärnskador och värsta fall leda till döden.
Och TBE-viruset sprids allt snabbare. Flera europeiska länder har på senere år rapporterat en ökning i förekomsten av TBE. Den kulminerade 2018.