De fem värsta insektssticken

Insektsforskaren Justin Schmidt är expert på insektsstick och gör ett kort framträdande i ”Insect Dissection”, där han hjälper dokumentärens programledare att bli stucken av en sorts vägstekel. Enligt Justin Schmidt levererar denna getingart insektsvärlde

© Shutterstock

”The king of sting”, Justin Schmidt, är expert på djurordningen Hymenoptera (steklar) och har blivit stucken över 1 000 gånger av 85 olika arter av myror, getingar och bin.

Stickexperten har delat in smärtan i en fyrgradig skala, där fyra är mest smärtsamt. Han ger också en målande beskrivning av de olika sticken:

Pistolmyra: smärtnivå 4+

© Shutterstock

Du ska se upp med var du sätter fötterna i den syd- och mellanamerikanska regnskogen.

Här bor nämligen insekten med världens mest smärtsamma bett, pistolmyran eller ”bullet ant” på engelska. När den biter avges ett nervgift som bland annat påverkar de elektriska signalerna i hjärnan och blockerar jonkanaler i synapserna.

Justin Schmidt beskriver myrans bett som ”ren, intensiv, strålande smärta, som att gå på glödande kol med en rostig tretumsspik i hälen”.

Andra har jämfört den brännande, bultande smärtan som kan hålla i sig i upp till 24 timmar med att bli träffad av ett pistolskott – därav myrans namn.

Warrior wasp, ”krigargeting”: smärtnivå 4

© Shutterstock

Krigargetingen, Synoeca septentrionalis, kallas på engelska ”warrior wasp” eller ”drumming wasp” på grund av sitt karakteristiska trummande ljud.

Om denna getingart blir hotad slår den med vingarna mot kroppen, vilket mest av allt liknar ljudet av marscherande soldater.

Den mellanamerikanska insekten är extremt aggressiv och kan ge dig ett två timmar långt helvete, som beskrivs som ”tortyr, som att bli fastkedjad i brinnande lava”.

Tarantula hawk, ”tarantelhök” (vägstekel): smärtnivå 4

© Shutterstock

Du bör vara mest orolig för att träffa på en ”tarantelhök” om du är en fågelspindel.

Denna art av vägsteklar lever i tropiska och subtropiska områden över hela världen och använder fågelspindelns kropp som äggkläckningsmaskin

När honan hittar en spindel kan hon förlama den med ett enda blixtsnabbt stick. Därefter släpar hon iväg spindeln till sitt bo, där hon lägger sina ägg i den. När äggen kläcks är maten serverad och under ett par veckors tid äter larverna upp den ännu levande spindeln inifrån.

Även om vägstekeln sällan sticker människor, så har Justin Schmidt naturligtvis provat på dess stick. Han beskriver det som ”en kraftig elektrisk stöt som får dig att kasta dig ned på golvet och skrika av smärta, som om någon just har tappat ned en hårtork i ditt badkar”.

Läs även allt om spindlar i Sverige här

Röd pappersgeting: smärtnivå 3

© Shutterstock

Den stora rovgetingen har en vingbredd på ca 5 cm och lever huvudsakligen av fjärilslarver.

Dess bo byggs av torrt gräs och ruttet trä, som tuggas och blandas med saliv till det vattentäta, pappersliknande material som de flesta getingbon består av.

Om en geting registrerar fara droppar den gift på boet, vilket varnar resten av samhället. Övriga getingar skyndar då till med gaddarna dragna, redo att leverera stick som känns som ”att få frätande saltsyra hällt i ett skärsår”.

Röd harvestermyra: smärtnivå 3

© Shutterstock

De röda myrorna från sydvästra USA har det kraftigaste giftet av alla insekter.

Giftet är omkring 40 gånger starkare än diamantskallerormens, men lyckligtvis har myrorna mycket begränsade mängder av det. Smärtan är extremt långvarig och myrans bett är det enda insektsstick som får håren på armarna att resa sig

Svetten forsar och smärtan känns ungefär som ”att någon använder en borrmaskin för att lyfta upp din invuxna tånagel”.

###

Jordens verkliga härskare

Jordens mest framgångsrika och utbredda djurgrupp har erövrat jorden med ett hårt yttre skelett, direkt syretillförsel till organen och extremt känsliga sinnen.