Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Corixidae
Djur - Insekter

Buksimmare är världens mest högljudda djur

Ett mycket litet djur har rekordet i att föra oväsenj.

En mycket liten vatteninsekt har djurrikets rekord i att väsnas i förhållande till sin storlek. Den två millimeter långa buksimmaren med det latinska namnet Micronecta scholtzi kan frambringa ljud på upp till 99,2 decibel, vilket motsvarar att vara nära en motorcykel eller sitta på första raden under en konsert.

Hannen producerar det extremt höga ljudet genom att gnida sin penis mot buken. Det sker i ett försök att attrahera honor. Även om 99 procent av ljudet uppslukas av vattnet, kan människor på land i närheten mycket väl höra insekten.

Buksimmaren lever i vattendrag och sjöar runt omkring i Europa, och forskarna hittade försöksdjuren i en flod i Frankrike. De använder särskilda under-vattensmikrofoner för att mäta djurets ljudstyrka.

Små djur bullrar mest

Buksimmare, pistolräkan och andra småkryp vinner klart över större arter, när det handlar om att väsnas. Skalan visar utvalda djurs ljudstyrka i förhållande till deras storlek. Djur som elefanter samt människor får låga poäng.

Läs också:

Dyngbaggen
Insekter

Världens starkaste djur lever på bajs

3 minuter
Biller begraver lort
Insekter

Du kan inte leva utan insekter

12 minuter
Et stik fra en hveps kan være livsfarligt
Insekter

Du kan dö av ett getingstick

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj