Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Et stik fra en hveps kan være livsfarligt

Bistick och getingstick kan vara dödliga

Upp mot fem procent av befolkningen är allvarligt allergiska mot antingen bistick eller getingstick. Då kan ett slumpartat möte få dödlig utgång.

Shutterstock/Irina Kozorog

Om du blir stungen av ett bi, en geting eller en bålgeting kan konsekvensen i värsta fall bli medvetslöshet, kramper och hjärtstopp.

När de hotade sommarinsekterna känner sig hotade har de en gadd på bakkroppen som är kopplad till en giftblåsa som de tömmer i offret.

Även om det endast är en tusendels gram gift i blåsan är giftet en mycket stark bas som innehåller enzymer och substanser som påverkar kärl, nerver och andra celler i kroppen.

Även om det varje år endast registreras några få dödsfall efter bistick eller getingstick, finns det anledning till att uppsöka läkare om man blir stucken i munnen eller på halsen, eller om man blir stucken på flera ställen.

Vad är skillnaden mellan bin, getingar och bålgetingar?

Getingar är vanliga i städer och på sommaren blir de mer aggressiva i takt med att de letar mat närmare människor, deras bon går sönder och i väntan på döden. Om de är törstiga kan de också befinna sig på krigsstigen.

Den stora bålgetingen är en typ av geting och därför har de samma kroppsform och färg. Den är inte speciellt aggressiv, men om du blir stungen av en bålgeting är giftet mycket kraftigt och smärtfullt. Det beror bland annat på att giftet innehåller det smärtframkallande ämnet acetylkolin.

Till skillnad från getingar är bin väldigt fredliga, men om deras bon är hotade eller om man trampar på dem drar de sitt vapen. Bistick är vanligtvis mindre smärtsamt än getingstick även om sticket från getingen innehåller mer gift. De sticker dock endast en gång, varpå de dör en långsam död.

Känn igen insekten

Även om bin, getingar och bålgetingar påminner om varandra har de olika kännetecknen som åtskiljer dem från varandra.

Vad gör man vid ett stick?

Oavsett vilken av de ilskna flygarna man möter är resultatet emellertid lika giftigt. Och det bästa försvaret mot bistick och getingstick är helt enkelt att undvika dem.

Är olyckan framme gäller det att skrapa bort gadden och giftsäcken så fort som möjligt, då musklerna i säcken fortsätter pumpa in gift. Dessutom har det visat sig att en bit rå lök på sticket lindrar smärtorna.

Allergiker kan dö av stick från bi eller geting

Vissa får kliande utslag över hela kroppen. Och i sällsynta fall påverkar sticket blodomloppet och hjärnan, vilket kan leda till att blodtrycket faller, man tappar medvetandet, får kramper och hjärtstillestånd.

Riktigt farligt blir det om man är allergisk mot de ilskna bestarna vilket upp mot fem procent av befolkningen i allvarlig grad. Allergiker har bildat överkänslighet efter tidigare stick som är riktat mot insektsgiftet. Och får de inte adrenalininjektioner och antihistamin i tid riskerar allergiker att dö.

Läs också:

Insekter

Bistick: Varför dör biet av sitt stick?

1 minut
Insekter

Här är sommarens 5 värsta blodsugare

9 minuter
Insekter

Nordens farligaste djur har perfekta levnadsvillkor i sommar

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj