Shutterstock

Bin kan dra ifrån och lägga till

Ett nytt experiment visar att bin kan lära sig att räkna med plus och minus. Det är första gången någonsin som insekter påvisats kunna räkna.

Ett honungsbi har en hjärna som är 20000 gånger mindre än människans. Trots det kan det förhålla sig till tal med överraskande stor säkerhet.

Försök har visat att bin kan skilja mellan tal från ett till fyra och till och med förstå begreppet noll, vilket man tidigare endast sett hos apor och papegojor. Ett nytt experiment visar nu att bin inte bara kan räkna utan också lära sig att räkna med plus och minus.

14 bin hamnade på träningsläger

Forskare vid RMIT University i Australien satte 14 bin i träningsläger och lärde dem att färgen blått betydde att de skulle lägga till ett, medan färgen gult innebar att de skulle dra ifrån ett.

Bina stängdes in i en Y-formad labyrint där de fick välja mellan att flyga till höger eller vänster.

Utsikten att få en droppe sockervatten kan motivera bin till att lära sig lösa räkneuppgifter med plus och minus.

© Shutterstock

Före vägskälet fick de se ett antal figurer i en viss färg, exempelvis tre blå kvadrater. Därefter kunde de välja att flyga rätt väg, som var markerad med fyra blå kvadrater, eller att ta fel väg, som exempelvis kunde vara utmärkt med två blå kvadrater.

Om bina valde rätt belönades de med en droppe sockervatten, medan de vid fel val bestraffades med den bittra smaken av kininvatten.

Bin hittar vägen i matematisk labyrint

Forskarna lärde bina att räkna genom att träna dem i en Y-formad labyrint. Bina lärde sig snabbt att färgen blå betydde plus, medan gul betydde minus. Ett bi kunde därför demonstrera sin räkneförmåga utifrån symboler i labyrinten.

© Shutterstock & Mikkel Juul Jensen

Plus: Biet ska lägga till ett

Blå symboler talar om för biet att det ska lägga till ett. Den rätta vägen är alltså den till vänster i labyrinten, som är markerad med tre blå kvadrater. Om biet väljer rätt belönas det med sockervatten (grön) – svarar de fel får de bittert kininvatten (röd).

© Shutterstock & Mikkel Juul Jensen

Minus: Biet ska dra ifrån ett

Gult betyder minus och därför ska biet dra ifrån en kvadrat när det möts av tre gula kvadrater. Här ska biet alltså välja ingången med två kvadrater till höger i labyrinten för att få en portion sockervatten(grøn)som belöning.

Bin blev allt bättre

Binas resultat visade att de blev allt säkrare under träningen. Till slut reagerade de rätt i över 70 procent av uppgifterna, vilket är betydligt bättre än om de bara valt slumpmässigt.

Försöket visar att bin har en överraskande förmåga att lära sig hantera abstrakta fenomen som symboler och matematik, åtminstone så länge talen inte är större än fem. Forskarna ska nu undersöka om de även har förmågan att klara av större talvärden.