Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bin kan dra ifrån och lägga till

Ett nytt experiment visar att bin kan lära sig att räkna med plus och minus. Det är första gången någonsin som insekter påvisats kunna räkna.

Shutterstock

Ett honungsbi har en hjärna som är 20000 gånger mindre än människans. Trots det kan det förhålla sig till tal med överraskande stor säkerhet.

Försök har visat att bin kan skilja mellan tal från ett till fyra och till och med förstå begreppet noll, vilket man tidigare endast sett hos apor och papegojor. Ett nytt experiment visar nu att bin inte bara kan räkna utan också lära sig att räkna med plus och minus.

14 bin hamnade på träningsläger

Forskare vid RMIT University i Australien satte 14 bin i träningsläger och lärde dem att färgen blått betydde att de skulle lägga till ett, medan färgen gult innebar att de skulle dra ifrån ett.

Bina stängdes in i en Y-formad labyrint där de fick välja mellan att flyga till höger eller vänster.

Utsikten att få en droppe sockervatten kan motivera bin till att lära sig lösa räkneuppgifter med plus och minus.

© Shutterstock

Före vägskälet fick de se ett antal figurer i en viss färg, exempelvis tre blå kvadrater. Därefter kunde de välja att flyga rätt väg, som var markerad med fyra blå kvadrater, eller att ta fel väg, som exempelvis kunde vara utmärkt med två blå kvadrater.

Om bina valde rätt belönades de med en droppe sockervatten, medan de vid fel val bestraffades med den bittra smaken av kininvatten.

Bin hittar vägen i matematisk labyrint

Forskarna lärde bina att räkna genom att träna dem i en Y-formad labyrint. Bina lärde sig snabbt att färgen blå betydde plus, medan gul betydde minus. Ett bi kunde därför demonstrera sin räkneförmåga utifrån symboler i labyrinten.

Bin blev allt bättre

Binas resultat visade att de blev allt säkrare under träningen. Till slut reagerade de rätt i över 70 procent av uppgifterna, vilket är betydligt bättre än om de bara valt slumpmässigt.

Försöket visar att bin har en överraskande förmåga att lära sig hantera abstrakta fenomen som symboler och matematik, åtminstone så länge talen inte är större än fem. Forskarna ska nu undersöka om de även har förmågan att klara av större talvärden.

Läs också:

Insekter

Detta händer om alla bin dör

1 minut
Insekter

Äter bin kött?

0 minuter
Bi suger honung från blomma
Insekter

Bi - Hur gör det honung?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj