Shutterstock
tomtens renar på himlen

Hur många hästkrafter har tomtens renar?

När tomtens renar drar släden över himlen krävs det många krafter. Hur starka är djuren egentligen?

Jultomten avbildas ofta med åtta eller nio renar framför sin släde – fyra renar i två spann och eventuellt med Rudolf ensam i spetsen.

Tillsammans innebär det att de nio dragdjuren levererar nio "renkrafter" – men vad innebär det i hästkrafter?

En hästkraft (hk) är ett äldre mått på fysisk effekt som i dag har ersatts av watt. Enligt SI-systemet, det internationella systemet för måttenheter, är en hästkraft den kraft som krävs för att lyfta en massa på 75 kilo en meter vertikalt från jordens yta på en sekund. Med den definitionen är en hästkraft 735,5 W.

18 hk är den maximala effekt som tomtens renspann kan prestera.

Även om måttet för hästkrafter ursprungligen baserades på arbetshästar kan en fullvuxen arbetshäst, exempelvis en så kallad brabanthäst (eller belgiskt kallblod), faktiskt nå upp i tio hästkrafter. En brabanthäst kan väga upp emot 900 kilo, medan den största tamrenen väger upp emot 150 kilo.

Även om vikt och styrka inte är proportionellt mellan arterna är det inte helt fel att uppskatta att en ren kan leverera cirka två hästkrafter – vilket i så fall skulle ge en effekt på högst 18 hästkrafter för hela spannet.

jultomten och renar i snö

Enligt amerikansk tradition heter tomtens renar Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen – och så klart Rudolph (som inte är med på bilden).

© Shutterstock

18 hästkrafter är dock långt ifrån tillräckligt för att lyfta jultomten och hans släde med miljontals julklappar.

Som jämförelse har en liten familjebil ungefär fem gånger fler hästkrafter, och ett litet fyrsitsigt propellerplan tio gånger fler.

För att kunna lyfta från marken skulle renarna också behöva vingar. Enligt beräkningar som gjorts av Paolo Viscardi från Leeds University i England 2003 krävs det ett vingspann på tio meter för att få upp en ren i luften.