Shutterstock & Lotte Fredslund

Hur långt kan en fågel flyga i sträck?

Jag har läst att vissa fåglar kan flyga extremt långt utan att stanna. Vad är rekordet för att flyga längst?

En myrspov har flugit nonstopp i elva dagar och tillryggalagt en sträcka på 13 560 kilometer – 510 kilometer längre än det tidigare rekordet. Forskare följde fågelns rutt och hastighet via en satellitsändare.

Fågeln, som bara är fem månader gammal, lämnade sin födelseplats i Alaska, korsade söderut över Stilla havet och landade i Tasmanien den 24 oktober 2022.

För att klara en så krävande resa äter flyttfåglarna stora mängder mat under veckorna fram till avresan. Ungarna lyfter faktiskt först 4-6 veckor efter de vuxna för att få mer tid att växa och fylla fettdepåerna.

Strax före det är dags för avfärd minskar vissa organ i storlek så att fettdepåerna kan fyllas ännu mer. Två till fyra veckor innan resan börjar utgör fettet bara 17 procent av fågelns vikt, men den andelen stiger till 58 procent vid avresan. När fågeln slutligen når sin destination har den tappat ungefär hälften av sin vikt igen, enligt forskarna.

Albatrosser utnyttjar vindenergi

Andra fåglar kan också stanna länge uppe i luften – exempelvis flyger albatrosser runt södra halvklotet och kan tillryggalägga 22 000 kilometer på 46 dagar.

Till skillnad från myrspoven flyger inte albatrossen aktivt. Den håller helt enkelt sina enorma vingar utsträckta och nyttjar den luftströmmarna för att hålla sig uppe.

Dessutom kan albatrossen landa på vattnet och ta en paus. Myrspoven är däremot dödsdöm om den hamnar i vattnet eftersom det inte kan lyfta därifrån igen.

13 560 kilometer – så långt kan myrspoven flyga utan att stanna.