Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Närbild av älg som simmar
© Shutterstock
Djur

Hur långt kan älgen simma?

Jag har hört att älgen är en god simmare, men har svårt att tro det. Den ser ju så klumpig ut. Hur bra är älgen på att simma?

Älgar är mycket uthålliga simmare, som kan tillryggalägga flera kilometer. Det händer emellanåt att svenska älgar simmar till Danmark, en utflykt, som även på det smalaste stället mellan de båda länderna är minst fyra kilometer lång. I realiteten är det förmodligen längre, eftersom djuren ofta undviker bebyggelse och människor. Som alla andra hjortar är älgar växtätare, men de är extra förtjusta i vattenväxter. En del vattenväxter kan de få tag i genom att helt enkelt vada ut på grunt vatten, sticka huvudet under vattnet och bita av dem. Det finns dock en gräns för hur många vattenväxter älgen kan få tag i på det sättet. Att djuren lärt sig simma beror på att det ökar deras aktionsradie avsevärt och därmed gör att de kan få tag i fler växter. Älgar är för övrigt även utmärkta dykare. De kan dyka ned till tre-fyra meters djup för att ta en munfull vattenväxter och kan stanna under vattnet i två-tre minuter. Eftersom älgar i regel är skygga, är det många som inte känner till att de kan simma, inte ens i områden med stora älgbestånd. Det kan vara förklaringen till att vissa människor förväxlar dem med sjöormar. En simmande älg ligger lågt i vattnet, och dess långa nos och välvda rygg kan enkelt förväxlas med ett sjöodjur.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj