Hundar och katter är CO2-bovar

Ett sätt att reducera CO2-utsläppet är att skära ned på köttätandet. Det är svårt för världens hundar och huskatter, som är inkarnerade köttätare. Husdjur står för en ansenlig procentandel av västvärldens köttkonsumtion.

De är hur gulliga som helst, men de påverkar CO2-kalkylen negativt.

© Shutterstuck

Din hund ser bedjande på dig och din katt jamar högt och stryker sig mot dina ben. Det är dags att fylla på med de specialtillverkade små bitarna med köttprotein. Ditt husdjur äter faktiskt för det mesta mer kött än du.

Köttproduktion är en bidrar väsentligt till mängden CO2i atmosfären och nu har en amerikansk forskare räknat på hur mycket CO2 USA:s 162 miljoner hundar och katter ansvarar för via deras foder.

Innehållet i hund- och kattmat har vanligtvis en högre köttprocenthalt än en mänsklig måltid, vilket innebär att amerikanska husdjur intar cirka 25 procent av den totala köttkonsumtionen i USA.

Det släpper ut 64 miljoner ton CO2 om året, vilket motsvarar utsläppet från 13,6 miljoner bilar.

God mat till vovven och kissen

I takt med att husdjur ses som extra familjemedlemmar nöjer de sig inte längre med hushållets rester. Försäljningssiffrorna för lyxfoder, som innehåller mer kött än den traditionella ökar stadigt.

Samtidigt skaffar människor i exempelvis Kina och Brasilien fler husdjur i takt med att levnadsstandarden ökar. Därför uppskattar man att utsläppet av CO2 på grund av husdjur kommer att öka i framtiden.

Gör dig inte av med ditt husdjur

Husdjur är bra mot till exempel allergi, stress och psykiskt välbefinnande. Därför rekommenderar man inte att undvika pälsdjur i hemmet, men det är en tankeställare för djurfoderindustrin.

En del av de köttbitar som används är desamma som människor äter, men en hund behöver inte biff.

Den kan klarar sig fint på biprodukter från köttindustrin, som till exempel ”rosa slem” som näringsmässigt duger fint, men är utskällt för sitt oaptitliga utseende.