Shutterstock
Tårar hund

Hundar kan gråta av glädje vid återförening

Tårar efter separation kan hjälpa hundar att knytas närmare sina ägare.

Om du ibland har tyckt att din hund verkar gråta av glädje när du kommer hem från jobbet så har du helt rätt.

Enligt en grupp japanska forskare finns det en betydande skillnad i hur blöta hundens ögon blir beroende på om ägaren har varit hemma hela dagen eller lämnat hemmet utan sin bästa vän vid sin sida.

Forskarna bakom studien tror att gråten kan vara ett sätt för hundar att knyta an till sina ägare – och de fann faktiskt också i studien att människor tycker att en tårfylld vovve är mer bedårande än en som inte visar sina känslor genom att gråta.

Vovvarna gråter tio procent mer vid återförening

För att ta reda på hur mycket hundarna grät när deras ägare kom hem använde forskarna Schirmers tårtest.

Genom att lägga papper under ögonen på hundarna kunde de mäta hur många tårar som rann nerför kinderna under normala förhållanden och därefter jämföra detta med ett prov där hundarna fick hälsa på sina ägare.

Experimentet genomfördes på 18 hundar, som i genomsnitt grät tio procent mer när de återförenades med sina ägare. Välkända personer som inte var hundarnas ägare hade ingen effekt.

En av teorierna som forskarna försöker förklara reaktionen med var att hundarna är känslomässigt påverkade – och att de vill visa det för sina ägare.

Därför gjorde forskarna ytterligare ett experiment, där de gav hundarna ögondroppar med hormonet oxytocin.

Hormonet oxytocin frisätts bland annat vid social interaktion och vid känslomässiga reaktioner och när hundarna tog upp det genom ögonen fick det tårarna att börja rinna.