Vinnarna har korats: Här är årets häftigaste undervattensfoton sv

Vinnarna av den prestigefyllda Ocean Art Photography Competition har precis korats. Ännu en gång låter några av världens skickligaste fotografer oss se de mest fascinerande varelserna i havets djup.

Ocean Art Photography

Fotografer från mer än 60 olika länder tävlade i totalt 15 kategorier. Här är vinnarbilden i kategorin ”Compact Wide Angle”, tagen av fotografen Stephen Holinski.

© Stephen Holinski

Under vågorna utanför jordens otaliga kuster döljer sig en värld av mystiska varelser och karga ytor, som skiljer sig väsentligt från livet som vi känner det.

Havets djup har alltid omgetts av en särskild mystik. Nu bjuder några av världens främsta undervattensfotografer med dig ned under vågorna i fototävlingen Ocean Art Photography Competition 2016.

Vi presenterar ett urval av vinnarbilderna här. Du kan hitta många fler på tävlingens hemsida här.

© Matty Smith

Tävlingens absoluta vinnare blev fotografen Matty Smith, som med detta enastående foto lyckas fånga nässeldjuret portugisisk örlogsman både över och under vattnet.

I själva verket är portugisisk örlogsman – även kallad blåsmanet – inte ett djur, utan snarare en koloni av organismer, så kallade zooider, med varsin funktion.

Även om en blåsmanet kanske ser harmlös och lockande ut på bilden, är det en god idé att hålla sig långt borta från den, om man får syn på den i vattnet.

Närkontakt med de meterlånga, giftiga nässeltrådarna kan medföra svullnader, klåda, feber, illamående och i sällsynta fall leda till döden.

Joaquin Gutierrez vann första pris i porträttkategorin med detta foto av två så kallade tuppfiskar i färd med att smaka på en manet i havet utanför Kanarieöarna.

© Lawrence Alex Wu

Förstaplatsen i kategorin ”Compact Behavior” gick till Lawrence Alex Wu med detta foto av ett virvlande täcke av indiska glasfiskar, som utnyttjar dykaren som en sköld för att skydda sig mot angrepp från större fiskar utanför Hin Deang i Thailand.

© Christian Miller

Förstaplatsen i kategorin ”Pool/Conceptual” gick till fotografen Christian Miller, som förevigade sköldpaddan Eva i färd med att fånga föda. Eva ingår i ett omfattande rehabiliteringsprogram för sköldpaddor i Queensland i Australien.

© Lawrence Alex Wu

Detta två centimeter höga skogsliknande landskap visar insidan av en så kallad sjöpung – ett djur som lever nedgrävt i havsbottnen eller fäster sig vid stenar, alger eller fartygsskrov.

Förevigat av fotografen Lawrence Alex Wu, och vinnare av kategorin ”Compact Macro”.