Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Valar

Vilket djur är tidernas största?

Vilket djur är det största som någonsin har levt på jorden? Min bror påstår att det är en dinosaurie. Jag tror att det är blåvalen.

Blåvalen är utan jämförelse jordens största djur. Inte ens forntidens jätteödlor, dinosaurierna, kan mäta sig med den. Som jämförelse kan nämnas att en av de största landlevande dinosaurierna, sauropoden Argentinosaurus, bara vägde runt 81 ton. Det är lite mer än hälften av en vuxen blåvals vikt. Den största blåval som någonsin har mätts är en hona som mätte 33,58 meter från nosspets till stjärtfena.

Den tyngsta var en annan hona, som var nästan sex meter kortare men som vägde inte mindre än 190 ton. Det motsvarar vikten av 38 normalstora elefanter. Vid födseln, som inträffar efter 10-11 månaders dräktighet, är ungen sju meter lång och väger två till tre ton. Första halvåret lägger den på sig i genomsnitt 80 kilo om dagen, och i sjumånadersåldern har den vuxit till en längd av omkring 16 meter.

Att den växer så snabbt beror i väldigt hög grad på en mycket näringsrik modersmjölk, som innehåller 36 procent fett och 13 procent protein. Det krävs också en hel del näring för att producera sådan mjölk – en vuxen blåval äter runt två till tre ton plankton om dagen. Hos en vuxen blåval är allting enormt. Dess väldiga tunga, som den pressar ut vattnet ur munnen med när detta skall filtreras på stora mängder plankton, är stor som en personbil.

Hjärtat väger upp emot ett ton, och om man skulle få lust att ta en simtur i dess kroppspulsåder är det, i alla fall i teorin, faktiskt fullt möjligt.

Läs också:

whale krill SE
Valar

Blåval: Hur kan blåvalar leva av krill?

0 minuter
Valar

De första valarna simmade hundsim

3 minuter
Valar

OTROLIG VIDEO: Se späckhuggare bli lurade av säl

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj