Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Valar

Varför strandar valar?

Varför strandar valar ofta längs kusten, ibland många på en gång?

Att valar strandar är ett av zoologins stora mysterier. Det är en gåta varför tillsynes friska valar strandar gång på gång längs kuster runt omkring i världen. Till på köpet sker det ofta flera gånger efter att räddningsmanskap lyckats dra de strandade valarna ut till havs igen. Forskare tror att det kan ha något med kustens utformning att göra. Valar orienterar sig med hjälp av ekolokalisering. En mjuk sandbotten skickar inte mycket eko tillbaka, vilket kan betyda att valarna förlorar orienteringen. En del av de mest utsatta kusterna ligger mycket riktigt vid områden med mjuk sandbotten. Det gäller till exempel den jylländska västkusten, där många valar strandat under årens lopp. Att valarna ofta vänder om och simmar in till stranden igen förklarar en del forskare med att de reagerar på nödrop från flockmedlemmar, som fortfarande ligger strandade. Andra anser att valar får ett nervöst sammanbrott, när deras orienteringsförmåga inte längre fungerar, medan andra anför kollektivt självmord som förklaring. Sanningen känner man inte till, men sannolikt är den en kombination av två eller flera av dessa faktorer.

Läs också:

Valar

De första valarna simmade hundsim

3 minuter
Valar

Kan valar få för sig att angripa människor?

1 minut
Valar

Späckhuggare anfaller kaskeloter

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj