Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad använder narvalen sin tand till?

Är narvalens imponerande tand ett vapen, eller har den en annan funktion?

Shutterstock

Tanden har länge varit ett evolutionärt mysterium, och det har funnits många teorier om dess funktion. Den senaste forskningen visar dock att tanden är ett superkänsligt sinnesorgan, som kan samla in värdefull information om förhållandena i vattnet. Forskare vid Harvard School of Dental Medicine i USA har undersökt tänderna i elektronmikroskop och upptäckt att de är fulla med omkring tio miljoner nervtrådar, som går från tandens inre och ut till ytan. Tack vare dessa nerver kan narvalen registrera även otroligt små skillnader i vattnets temperatur, tryck – och viktigast av allt – koncentrationen av partiklar på olika djup.

Just förmågan att registrera partiklar gör att narvalen kan känna av saltinnehållet i vattnet, vilket antagligen hjälper den att överleva i den iskalla arktiska miljön. Dessutom kan den lokalisera partiklar, som är karakteristiska för de fiskar som utgör dess huvudsakliga föda. Upptäckten är kanske också nyckeln till ett annat mysterium. Forskarna har länge vetat att narvalarna gnider eller slår de långa tänderna mot varandra. Man har hittills ansett att de fäktas för att avgöra tvister, men nu föreslår Harvardforskarna att det eftersom tanden är så känslig kanske rör sig om en okänd form av kommunikation.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj