Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spækhugger angriber
Djur - Valar

Späckhuggare anfaller en flock kaskeloter

För första gången någonsin har en undervattensfotograf lyckats fånga kampen mellan två av jordens största rovdjur på film. Ett slag från en kaskelots stjärtfena kan bryta ryggen på en späckhuggare, men de späckhuggarna låter sig inte avskräckas.

Unik film på späckhuggare och kaskeloter i strid

Undervattensfotografen och grundaren av Blue Sphere Media, Shawn Heinrichs, är den enda som någonsin har filmat en flock späckhuggares anfall på en grupp kaskeloter.

Vanligtvis samarbetar späckhuggarflockar för att ta kaskelotungar. Men i sällsynta fall kan hunger även driva späckhuggarna att samarbeta och gå till anfall på vuxna kaskeloter.

Sammanhållning är det bästa försvaret mot en späckhuggare

När en hotfull flock av späckhuggare närmar sig kaskeloterna väller känslan av gemenskap fram hos de stora valarna.

Simmar kaskeloterna utspritt så samlas de blixtsnabbt och bildar en rund formation som ett hjul. Kalvar och svaga valar skyddas i mitten av kaskeloternas formation.

Kaskelotvalarna försöker slå undan späckhuggarna med sina kraftfulla stjärtfenor. Ett enda slag kan bryta ryggen på en späckhuggare.

En späckhuggare ska normalt akta sig för en kaskelot

När en späckhuggare attackerar en fullvuxen kaskelot är det med livet som insats. Kaskeloten är stor, stark och snabb, och drar sig inte för att använda sina krafter i en drabbning. Läs mer om havets stridsmaskin här:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj