Shutterstock
Spackhuggare

Se film: Späckhuggare attackerar havets största haj

De senaste månaderna har späckhuggare vid Nordamerikas och Europas kuster börjat bete sig annorlunda. Därför har dykare nu gett sig ut på en havssafari för att fälla ett byte, som forskarna inte ens kände till att de jagade.

Det största rovdjuret i världshaven har börjat uppföra sig underligt på sistone.

I maj och juni dök det upp allt fler videoklipp med späckhuggare som attackerar fartyg i alla möjliga olika storlekar – bland annat en sju ton tung yacht vid Shetlandsöarna norr om Skottland, en segelbåt vid Skottland samt en segelbåt vid Gibraltar.

Och de dödliga valarnas nya beteende ser dessutom ut att vara dåliga nyheter för några av de andra tungviktarna bland vågorna, vilket framgår av en nytaget nytt filmklipp.

Tidigare i år lyckades James Moskito, som är direktör på Ocean Safaris, nämligen fånga ett ytterst sällsynt klipp av en späckhuggarattack, under en havssafari i den kaliforniska bukten.

Det var nämligen just i den kaliforniska bukten som James Moskito tidigare på året hade lyckats få en ytterst sällsynt späckhuggarattack.

Största hajarten är försvarslös mot späckhuggare

Moskito berättar att han fick syn på en valhaj nära havsytan och genast började simma närmare den.

När han var inom två meters håll från den vuxna haven, som var ungefär åtta meter lång, fick han plötsligt syn på två späckhuggare till.

De svartvita valarna gled fram bredvid valhajen och bet den i baken. I klippet går det att se tydligt hur blodet strömmar ut ur hajen, medan den andra späckhuggaren äter valhajens lever.

När den ena späckhuggaren ser ut att tillgodosett sin hunger, så simmar den mot ytan samtidigt som hajen försvinner ned i det mörka djupet.

"Jag utgår ifrån att den dog", förklarar Moskito för mediet LiveScience. "Alltihop var överstökat på bara några sekunder."

Se späckhuggare döda valhajen här

Safarigäster fick se en unik attack två gånger på rad

Valhajar är den största nu levande arten av två hajar, och det största kända exemplaret mätta knappt 19 meter.

Den största späckhuggaren som har mätts låg däremot lite under tio meter.

Videoklippet ska tydligen vara det första dokumenterade fallet av en späckhuggare går till attack och äter en frisk, vuxenvalhaj. Hittills har forskare utgått ifrån att rovdjursvalen bara angrep sårade valhajar och kalvar.

Och inte nog med det, James Moskito och safarigästerna fick den dagen en helt unik inblick i en näringskedja under havsytan – och de fick vara med om det två gånger på rad.

Kort efter Moskito hade slutat filma såg han från båten att några späckhuggare attackera en annan valhaj. När ingen nådde fram fick safarigruppen se "en valhaj som kastade sig runt i vattenytan medan en späckhuggare hade bitit sig fast vid den."

Moskito kände igen en av valarna, som deltog i båda angreppen: Späckhuggaren Montezuma.

"Han var inte tillsammans med sin normala flock och var därför närmast "hjärnan" bakom attackerna, även om man i videoklippet kan med egna ögon se att det är en hona som biter, inte en hane", fortsätter Moskito.

Enligt marinbiologer har späckhuggarna kommit underfund med att hajars lever är extraordinärt näringsrik.

Och så är den lätt att få fatt på, eftersom den flyter mot vattenytan när rovvalarna har tuggat sig fram till den – som till skillnad från en del andra organ, som sjunker.