Shutterstock
blæksprutte, farve, søvn

Sovande bläckfiskar skiftar färg i drömmen

Ny forskning visar att bläckfiskens sömn kan delas in i faser precis som vår – och att de troligen drömmer.

I den Oscar-vinnande dokumentärfilmen “Bläckfisken och jag” ser vi att bläckfiskar och människor har överraskande mycket gemensamt. Och nu har biologer kommit fram till att även drömmar är en gemensam funktion.

Forskare har upptäckt att bläckfisk ändrar färg i sömnen och detta kan tyda på att även deras sömn kan delas in i olika faser – precis som vår sömn kan.

Tidigare studier har visat att både fåglar, däggdjur och reptiler kan växla mellan den aktiva, drömmande REM-sömnen och djup sömn, och därför beslutade sig biologer för att undersöka bläckfiskens sömn närmare.

VIDEO: Se när bläckfisken ändrar färg i sömnen

Forskarnas filmer visar hur djuren växlar färg under den aktiva sömnfasen.

Forskarna analyserade ett stort antal videoinspelningar av bläckfiskens sömn och kunde snabbt kartlägga två sömnfaser: en lugn och en aktiv.

Under den så kallade lugna fasen låg bläckfisken helt stilla med slutna ögon och deras hud var blek och färglös.

Under den aktiva delen av deras sömnmönster förändrade bläckfiskarnans hud struktur, ögonen rörde sig och kroppen skalv.

Djurens sömn påminner om vår

Enligt forskarna kom de aktiva perioderna efter långa lugna perioder, och detta är karakteristiskt för en cykel. Således påminner bläckfiskarnas sömnmönster till stor del om våra sömnmönster trots den stora skillnaden mellan dem och oss.

Forskare tror att en fasindelad sömn hänger ihop med utvecklingen av ett avancerat nervsystem. Det innebär att deras upptäckt bevisar att bläckfiskar kanske drömmer precis som vi gör.

Forskningen kan lära oss mer om sömnens evolutionshistoria och varför vi sover.