Mystiskt havsmonster sköljs upp på kust

En liten blå varelse har fått internet att svämma över av frågor. Vad är det? Är den farlig? Illustrerad Vetenskap ger dig svaren.

Blå drake1

På en promenad längs stranden Broadchurch i östra Australien hittade Lucinda Fry en märklig liten varelse med en blå metallisk färg.

Det lilla havsmonstret på bara ett par centimeter låg och sprattlade i sanden och det fick Lucinda Fry att ta upp sin telefon och spela in en video av den. Hon postade videon på sin Facebooksida i ett försök att ta reda på vad det var för en liten varelse.

Vad är det?

Det lilla havsmonstret är i allra högsta grad en verklig varelse. Det hör hemma i djurriket, trots att det ser ut som något ur en science fiction-film.

Det lilla djuret är känt som en "blå drake" och är ett mycket sällsynt slags blötdyr. På latin heter draken Glaucus Atlanticus och är en sorts nakensnäckor, som på det stora vetenskapliga släktträdet ingår i underklassen bakgälade snäckor. Det finns mer än 2?300 arter av nakensnäckor och en av dem är det lilla blå havsmonstret från Australien.

Namnet nakensnäcka kommer av att snigeln inte har något skal. Och de fladdrande utväxterna på djurets sida är dess fritt sittande gälar.

Är den farlig?

Trots sin storlek är den "blå draken" farlig.

Den lever av att äta kubmaneter – en giftig art av medusa.

Kubmanet. Foto: Creative Commons

Det lilla blötdjuret sparar medusans giftceller i sin egen vävnad och återanvänder dess gift som ett vapen mot rovdjur genom att sticka dem med giftet.

Anledningen till att nakensnäckan har dykt upp på den australiska stranden just nu är att årstidens typiska ostanvind för kubmaneterna nära kusten.