orme i dybet top

Djuphavet vimlar av glupska, gigantiska och giftiga maskar

De är feta, lömska och dödliga. I och på sandbotten härskar upp till 55 meter långa maskar som med grenade tungor och knivskarpa käkar gör de andra bottendjurens liv till en mardröm.

De flesta havsmaskar är fredliga filterdjur som lever ett stilla liv på botten. Exempelvis ser man aldrig sandmasken om man inte är fiskare, dess sandiga avföring på havsbotten är dock lätt att upptäcka.

Men dyker du djupt ned, speciellt i tropiska hav, finns där glupska maskar som konstant ligger på lur och väntar på nästa måltid.

Mask får sitt namn efter penisamputation

Mest skrämmande på listan över djupets maskar är den så kallade bobbit-masken. Med sina knivskarpa käkar helt uppspärrade ligger bobbit-masken på lur i sanden och väntar på att en intet ont anande fisk ska gå i fällan.

Masken har fått sitt namn efter den amerikanska kvinnan Lorena Bobbit, som klippte av sin mans penis med en sax 1996.

Giriga maskar bränner som maneter

Eldmaskar är benämningen på en familj av 15-30 centimeter långa maskar som bland annat lever i Medelhavet.

Borsten längs eldmaskarnas ormar är ihåliga och innehåller nervgift. Om man rör vid en eldmask hakar borsten sig fast i huden och den brännande känslan kan hålla i sig i dagar. Eldmaskar är glupska rovdjur som äter allt vad de kan fånga.

Slemmasken skjuter ut en förgrenad tunga

Slemmaskar är en familj av maskar som har det gemensamt att de kan skjuta ut ett snabelliknande organ ur munnen. Organet kan vara fullt med gifttaggar som förlamar bytet, eller så kan de skjuta ut förgreningar som kan omsluta bytet innan det dras in i munnen.

Slemmaskarna är också bland världens längsta djur och kan bli ända upp till 55 meter långa.