Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gopler er livsfarlige
Djur - Havsdjur

Tre maneter som kan döda dig

Havet är fullt av maneter i olika storlekar och färger. De flesta av dem är helt ofarliga, men vissa av de enkla gelédjuren gömmer på de kraftigaste gifter man kan hitta i naturen. Här är tre livsfarliga maneter som du bör undvika på semestern.

Brännmaneter är kanske inte världens mest upphetsande djur.

Men vissa av deras artfränder är dödliga. Med små nålar på tentaklerna gör de hål i huden och sprutar in gift som kan få dig att svimma av smärta.

Här är tre maneter som du bör simma en stor omväg runt under semestern:

1. Blåsmaneten dränker dig

Blåsmaneten, eller den portugisiske örlogsmannen, simmar inte på egen hand, men blåser omkring med hjälp av vinden. Dess kraftiga stick har förorsakat dödsfall, men oftast på grund av att offret svimmar av smärtan och därefter drunknar.

Den är mycket utbredd och lever vid havsytan i tropiska och subtropiska områden.

2. Havsgeting kräver akutvård

Havsgetingens sting är extremt smärtfulla. Giftet är starkt nog att döda människor om de inte hamnar under vård. Minst 65 personer har dött på grund av havsgetingen i Australien.

Maneten finns i farvattnet mellan norra Australien och Sydostasien.

3. Irukandji stoppar ditt hjärta

Irukandjier är små genomskinliga maneter. De blir bara några få centimeter långa och lever i tropiska vatten vid den australiensiska nordkusten. Enstaka exemplar har dock hittats i Nordsjön och Medelhavet.

Giftet anses vara naturens kraftigaste och kan ge hjärnblödningar och hjärtstopp. Även stora doser smärtstillande kan inte minska de extrema smärtorna.

Läs också:

Havsdjur

Vad är manetens fyra ringar?

0 minuter
Hajar

Möt Megalodon – den största hajen någonsin

8 minuter
Hajar

Mördarhajen ska rädda liv

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj