Shutterstock

Vithajen petad från tronen – späckhuggaren är havets kung

Utanför den sydafrikanska kusten angrips vithajar av späckhuggare. De stora valarna riktar in sig på hajarnas energirika lever och avlägsnar den med kirurgisk precision. Det har fått hajarna att fly när en späckhuggare är i närheten.

Med sylvassa tänder och en matchvikt på drygt två ton regerar vithajen världshaven från sin plats på toppen av näringskedjan.

Men utanför den sydafrikanska kusten har ett nytt, stort rovdjur petat hajen från tronen och placerat sig själv högst upp: Späckhuggaren.

Minst åtta kadaver från vithajar har sedan maj 2017 sköljts upp på land på den sydafrikanska kusten – samtliga efter att ha varit i närkamp med den svartvita mördarvalen.

LÄS OCKSÅ: Hajar i Sverige kan bli upp till tolv meter långa

Sju av vithajarna hade blivit av med levern och en del även hjärtat. Och nu avslöjar en ny studie publicerad i juni 2022 att det troligen är samma två späckhuggare som ligger bakom de åtta dödsfallen - och kanske ännu fler, vars kadaver helt enkelt inte har sköljt upp på kusten.

Den nya studien bygger på data insamlad från 14 olika vithajar över fem och ett halvt år. Och slutsatsen stärker teorin om att späckhuggarnas patrullering i området får vithajarna att emigrera under långa perioder.

"Vi ser ut att bevittna en storstilad flyktstrategi, precis som vi ser bland vilda hundar i Serengeti i Tanzania, när det finns lejon i området. Ju mer späckhuggarna är i området, desto längre håller hajarna sig borta", berättar Alison Towner, som är biolog med expertis inom vithajar vid the Dyer Island Conservation Trust i ett pressmeddelande.

Satsar på levern

Späckhuggarna angriper med kirurgisk precision och siktar målinriktat in sig på hajarnas lever. Resten av fiskens döda kropp kasseras.

Det beror på att hajens lever är speciellt näringsrik.

Haj vs späckhuggare

Fysiskt sett är späckhuggaren hajen överlägsen. Dessutom jagar valarna i flock.

© The Guardian

I motsats till andra fiskar har hajar – och andra broskfiskar som till exempel rockor – ingen simblåsa fylld med luft för att reglera deras flytförmåga i vattnet. I stället har de en enorm lever som är fylld med näringsrik olja.

Olja har en densitet som är lättare än vattens och levern ser till att hajen inte sjunker till botten.

Förlamar hajar

Levern hos vithajar är så stor att den utgör mer än fem procent av kroppsvikten. Den är proppfull med vitaminer, vilket späckhuggarna har upptäckt.

Se späckhuggare angripa en tigerhaj i videon nedanför:

Valarna torpederar hajen med sina nosar och förlamar bytet kortvarigt. Medan hajen är förlamad biter valen hål in till levern, tar ut den och lämnar resten.

Späckhuggare i närheten får hajar att fly

Med tiden har hajarna lärt sig att frukta späckhuggarna

Marinbiologer från Monterey Bay Aquarium har upptäckt att när späckhuggare dyker upp i vithajarnas territorium, så ger sig hajarna av inom några sekunder.

Med hjälp av gps-taggning av 165 vithajar och 27 års data om livsmiljöer från både späckhuggare, hajar och sälar har de kunnat följa djurens beteende.

Deras data avslöjar att varje gång en späckhuggare dyker upp i vithajarnas jaktområde, försvinner hajarna omedelbart och håller sig bort i upp till ett år. Även om späckhuggarna bara simmar förbi i ett par minuter.

Vithajarna simmar inte alltid långt bort. Ibland flyr de bara till ett säkert avstånd, så att de fortfarande är nära sina favoritbyten sjöelefanterna, men det händer att de flyr ända ut till mitten av Stilla havet.

Den goda nyheten för bytesdjuren är dock att de sjöelefanter som lever i området får vara i fred i ett helt år åt gången.