Vithajen petad från tronen – späckhuggaren är havets kung

Som vargar i ett koppel attackerar flockar av späckhuggare vithajarna utanför den sydafrikanska kusten. De stora valarna riktar in sig på hajarnas energirika lever och avlägsnar den med kirurgisk precision. Det får hajarna att fly när en späckhuggare befinner sig i närheten.

Som vargar i ett koppel attackerar flockar av späckhuggare vithajarna utanför den sydafrikanska kusten. De stora valarna riktar in sig på hajarnas energirika lever och avlägsnar den med kirurgisk precision. Det får hajarna att fly när en späckhuggare befinner sig i närheten.

Shutterstock

Med sylvassa tänder och en matchvikt på drygt två ton regerar vithajen världshaven från sin plats på toppen av näringskedjan.

Men utanför den sydafrikanska kusten har ett nytt, stort rovdjur petat hajen från tronen och placerat sig själv högst upp: Späckhuggaren.

Minst fem kadaver från vithajar har sedan maj 2017 sköljts upp på land på den sydafrikanska kusten – samtliga efter att ha varit i närkamp med den svartvita mördarvalen.

Satsar på levern

Späckhuggarna angriper med kirurgisk precision och siktar målinriktat in sig på hajarnas lever. Resten av fiskens döda kropp kasseras.

Det beror på att hajens lever är speciellt näringsrik.

Haj vs späckhuggare

Fysiskt sett är späckhuggaren hajen överlägsen. Dessutom jagar valarna i flock.

© The Guardian

I motsats till andra fiskar har hajar – och andra broskfiskar som till exempel rockor – ingen simblåsa fylld med luft för att reglera deras flytförmåga i vattnet. I stället har de en enorm lever som är fylld med näringsrik olja.

Olja har en densitet som är lättare än vattens och levern ser till att hajen inte sjunker till botten.

Förlamar hajar

Levern hos vithajar är så stor att den utgör mer än fem procent av kroppsvikten. Den är proppfull med vitaminer, vilket späckhuggarna har upptäckt.

Se späckhuggare angripa en tigerhaj i videon nedanför:

Valarna torpederar hajen med sina nosar och förlamar bytet kortvarigt. Medan hajen är förlamad biter valen hål in till levern, tar ut den och lämnar resten.

Spækhuggere i nærheden får hajer til at flygte

Med tiden har hajerne lært, at de skal frygte spækhuggerne.

Marinebiologer fra Monterey Bay Aquarium har fundet ud af, at når spækhuggere dukker op på hvidhajernes territorium, så fordufter hajerne på få sekunder.

Ved hjælp af gps-tagging af 165 hvidhajer og 27 års levesteds data fra både spækhuggere, hajer og sæler har de kunne følge dyrenes adfærd.

Deres data afslører, at HVER ENESTE GANG en spækhugger dukker op i hvidhajernes jagtområde, forsvinder hajerne med det samme og bliver væk op til et helt år.

Det er selvom spækhuggerne kun svømmer forbi i nogle få minutter.

Hvidhajerne svømmer ikke altid langt væk. Sommetider flygter de kun i sikker afstand, så de stadig er tæt på deres yndlings byttedyr søelefanterne, men nogle gange flygter de også ud til midten af stillehavet.

Den gode nyhed for byttedyrene er dog, at de søelefanter som lever i området, de får fred i helt år ad gangen.