Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Djur - Hajar

Vithajen petad från tronen – späckhuggaren är havets kung

Som vargar i flock angriper späckhuggare vithajar utanför den sydafrikanska kusten. De stora valarna siktar målinriktat in sig på hajarnas energirika lever och sliter ut den med kirurgisk precision.

Med sylvassa tänder och en matchvikt på drygt två ton regerar vithajen världshaven från sin plats på toppen av näringskedjan.

Men utanför den sydafrikanska kusten har ett nytt, stort rovdjur petat hajen från tronen och placerat sig själv högst upp: Späckhuggaren.

Minst fem kadaver från vithajar har sedan maj 2017 sköljts upp på land på den sydafrikanska kusten – samtliga efter att ha varit i närkamp med den svartvita mördarvalen.

Satsar på levern

Späckhuggarna angriper med kirurgisk precision och siktar målinriktat in sig på hajarnas lever. Resten av fiskens döda kropp kasseras.

Det beror på att hajens lever är speciellt näringsrik.

Haj vs späckhuggare

Fysiskt sett är späckhuggaren hajen överlägsen. Dessutom jagar valarna i flock.

© The Guardian

I motsats till andra fiskar har hajar – och andra broskfiskar som till exempel rockor – ingen simblåsa fylld med luft för att reglera deras flytförmåga i vattnet. I stället har de en enorm lever som är fylld med näringsrik olja.

Olja har en densitet som är lättare än vattens och levern ser till att hajen inte sjunker till botten.

Förlamar hajar

Levern hos vithajar är så stor att den utgör mer än fem procent av kroppsvikten. Den är proppfull med vitaminer, vilket späckhuggarna har upptäckt.

Se späckhuggare angripa en tigerhaj i videon nedanför:

Valarna torpederar hajen med sina nosar och förlamar bytet kortvarigt. Medan hajen är förlamad biter valen hål in till levern, tar ut den och lämnar resten.

Efter hand har hajarna lärt sig att vara rädda för späckhuggarna: När det finns mördarvalar i farvattnet flyr vithajarna.

Läs också:

Hajar

Möt Megalodon – den största hajen någonsin

8 minuter
Hajar

Mördarhajen ska rädda liv

13 minuter
Hajar

Dykare mötte gigantisk vithaj

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj