Hammarhaj var en brugd

Myt om dansk hammarhaj punkterad

I tidningsartiklar, böcker och på internet kan man läsa att en hammarhaj 1937 förirrade sig in i danska farvatten och hamnade i lokala fiskares nät. Problemet med historien är att den inte är sann.

24 april 2015

Hammarhajen lever normalt i tropiska vatten och därför var det något av en sensation när en dansk fiskare på Själlands Odde den 13 oktober fick upp en 4,5 meter lång hammarhaj i sitt nät.

Hajen, som fortfarande levde var gigantiskt i jämförelse med någonting som fiskarna någonsin hade sett förut, och snabbt spreds historien att man fångat en hammarhaj.

Sedan dess har anekdoten upprepats, så att det i dag framstår som en obestridd sanning.

Om inte hammarhaj - vad?

75 år senare gick Zoologisk Museums vetenskapliga medarbetare, Henrik Carl, i förbindelse med framställningen av den danska fiskeatlasen igenom arkiven på museet. I en brevsamling dök det upp ett fotografi som avbildade den berömda hammarhajen.

Även om bilden var tagen från en svår vinkel, och hajen vid tillfället för fotograferingen var halvrutten, var det inget tvivel om att hajen på bilden inte var en hammarhaj, utan en fredlig brugd, som med jämna mellanrum tar en sväng förbi skandinaviska farvatten.

Brugden var okänd före 1940-talet

Hur kunde myten om hammarhajen uppstå? Henrik Carls teori är att för att det 1937 endast hade registrerats två fångster av brugden i Danmark, och det var långt bort från Själlands Odde, så kände de lokala fiskarna inte alls till den. Kanske trodde de att brugdens spetsiga nos var hammarhajens huvudförlängning.

Fisken bevarades inte utan slängdes ut igen när den började ruttna. Därför undersöktes den aldrig av en marinbiolog, som troligtvis hade kunnat rättat till förväxlingen direkt.

Bilden skickades förvisso till Zoologisk Museum, som bad om att få lov att undersöka fisken, men då den var slängd, blev den ansvariga biologen tvungen att lita på fiskarnas beskrivning.

Det var först på 1940-talet som brugden blev en återkommande gäst i danska farvatten, och förmodligen först då som danska marinbiologer blev bekanta med dess egenskaper.

Video: Se en brugd

Här är en 4 meter lång brugd filmad vid Lofoten i Norge 1990.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: