Shutterstock
Megalodon - världens största haj

Megalodon jagade stora nosar

Valkranier med enorma bitmärken avslöjar att kaskeloten tillhörde den dödliga urhajens favoritmåltider.

En 18 meter lång och 50 ton tung jätte, som patrullerade de allra mörkaste hörnen av världshaven för miljontals år sedan.

Urtidshajen Megalodon är den största hajen som någonsin har bebott vår planet.

Och trots att förstenade skelettdelar har gjort forskarna långt klokare på den förhistoriska köttätaren, så dyker nya detaljer fortfarande upp.

Nu har en internationell forskargrupp gått igenom och jämfört bitmärken på sju miljoner år gamla kranier och upptäckt att jättehajen hade en fettrik favoriträtt: Kaskelotens nos.

Megalodons storlek
© Oliver E. Demuth

Så här såg Megalodon ut

Världens största nos full av olja

Kaskeloten är världens största tandval och känd för sin enorma nos, som kan väga upp emot 15 ton.

Den stora nosen består av ett komplicerat system av bildvävnad, luftgångar och muskler och inte minst 5 000 liter så kallad valrav, som är nödvändig för valens ljudalstring.

LÄS OCKSÅ: Hajar i Sverige kan bli upp till tolv meter långa

Och forskarna tror att just den näringsrika och feta oljan var ett efterlängtat mellanmål för urtidens hajar. Det avslöjar valkranierna, som alla har bitmärken efter olika hajarter, bland annat vithajen och Megalodon.

"Många hajar använde kaskeloten som fettdepå", säger huvudförfattaren till studien, paleontologen Aldo Benites-Palomino från universitetet i Zürich, Schweiz. "I ett enda kranium kunde vi se att mellan fem och sex olika hajarter hade bitit i samma område, vilket är helt otroligt", säger han till livescience.

Megalodon tänder i flera rader

Megalodon var en extremt dödlig haj och hade inte mindre än fem rader tänder.

© Shutterstock

Kranierna i studien har alla samlats in i södra Peru och härstammar från den sista delen av den så kallade miocenperioden, då kustområdena var samlingspunkt för en stor mängd havsdjur.

Sex av kranierna hade bitmärken och skillnader i bettens storlek och form gjorde att forskarna kunde peka ut gärningsmännen – bland annat den största haj som någonsin har existerat, Megalodon.