Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Megalodon – världens största haj

Megalodon – den största hajen i världen

Megalodon är den största hajen som någonsin har simmat i världshaven. Den vägde lika mycket som 18 fullvuxna elefanthanar och hade enorma sågtandade tänder placerade i fem rader i varje käke. Så när en tand vreds loss i köttet på ett byte, hade havets ultimata mördare alltid fler på lut.

Megalodon var havets skräck

Ett jättelokomotiv med en mun full av slaktknivar som patrullerade alla avkrokar av världshaven i en evig jakt på färskt kött.

Så kan världens största haj, Megalodon, beskrivas. Den enorma urtidshajen var nämligen upp till 18 meter lång och kunde väga 50 ton – lika mycket som 18 fullvuxna elefanthanar.

Och för att fullända den ultimata mördaren hade Megalodon även ett gigantiskt gap fyllt med hundratals tänder som kunde slita alla byten i bitar.

Megalodon käke

Megalodons käke var flera meter bred och flera meter hög. Den största käken mäter 2,7 meter på höjden och 3,4 meter på bredden.

Megalodon hade enorma tänder

Eftersom hajar huvudsakligen består av nedbrytbart brosk, finns det inte så många välbevarade rester av Megalodon. Ryggkotor och tänder har dock hittats över hela världen, och speciellt tänderna bär vittnesbörd om Megalodons storlek och diet.

Megalodon hade omkring 276 tänder som kunde vara upp till 18 centimeter långa. De satt i fem rader i både över- och underkäken, och Megalodon hade därför alltid extratänder att använda om några av dem skulle slitas loss i striden med ett byte.

Megalodon tänder i långa rader

Megalodon var en våldsam mördare och hade därför inte mindre än fem rader med tänder.

Megalodons tänder var dessutom spetsiga och sågtandade och därmed perfekta för att slita kött från ben. Men det var inte de största bytesdjuren som hamnade i Megalodons tre meter breda gap.

Utifrån bitmärken på fossiler har forskare kunnat utröna att Megalodon faktiskt föredrog byten som var något mindre än den själv – exempelvis sköldpaddor, sälar och små bardvalar.

Samma preferenser syns hos dagens vithaj, som också helst jagar mindre måltider.

Megalodon tand

Den här tanden från Megalodon mäter lite över 15 centimeter och är alltså inte den största tanden man har hittat från den stora hajen.

Men även om bytet var litet, så var mängden stor. Forskare tror nämligen att Megalodon åt omkring 1100 kilo kött om dagen.

Och med en bettstyrka på upp emot 18 ton, fem gånger större än självaste T. rex, råder det inga tvivel om att Megalodon kunde äta vad den ville – om den ville.

Megalodons utplåning har varit omdiskuterat

Megalodon härskade i världshaven för 20 miljoner år sedan, och till nyligen rådde bred enighet om att urtidshajen dog ut för omkring 2,6 miljoner år sedan.

År 2018 upptäckte forskare dock att Megalodon troligen gick sin undergång till mötes en miljon år tidigare – det vill säga för 3,6 miljoner år sedan. Det visade sig att alla fossila rester som hade kategoriserats som yngre än 3,6 miljoner år gamla, antingen var feldaterade eller kom från helt andra arter.

Men varför försvann egentligen urtidshajen? Forskning har genom tiderna pekat i olika riktningar.

Supernova orsakade massdöd i haven

I flera år var förklaringen att Megalodon tillsammans med många andra förhistoriska havsdjur dog i en massutrotning orsakad av cancerframkallande kosmisk strålning från en närliggande supernova.

Detta inträffade för omkring 2,6 miljoner år sedan och stämmer därför inte med den senaste forskningen om när Megalodon utplånades.

Kallt hav och hög kroppstemperatur

Senare studier har antytt att sjunkande havstemperaturer kan ha varit droppen för Megalodon.

Med utgångspunkt i kol- och syreisotoper i Megalodons tänder kunde forskare konstatera att den enorma hajen har haft en kroppstemperatur på 35–40 grader Celcius. Med en så hög kroppstemperatur har Megalodon föredragit varmare temperaturer och haft hög ämnesomsättning, vilket har krävt regelbundna måltider.

Och det blev problematiskt när klimatet under Megalodons livstid började bli kallare.

Det innebar nämligen att Megalodon fick simma mot varmare havsområden, medan många av dess favoritbytesdjur stannade där de var och anpassade sig till kylan.

Många små bardvalar började exempelvis att växa sig större och därmed försvann ett av Megalodons favoritmåltider också lugnt och stilla havens jaktmarker.

Megalodon konkurrerades ut av vithajen

Enligt den senaste forskningen kan det dock mycket väl ha varit vithajen som gav jättehajen den avgörande dödsstöten.

Megalodon och den stora vita hajen föredrog samma bytesdjur, vilket troligen gjorde dem till konkurrenter.

Den stora vithajen Carcharodon carcharias tros ha uppkommit i Stilla havet för sex miljoner år sedan. Två miljoner år senare, det vill säga för fyra miljoner år sedan, började den spridas till andra världshav och dela territorium med Megalodon.

Vithajens globala framgång infaller alltså relativt Megalodons utplåning för 3,6 miljoner år sedan.

Forskare tror därför att den glupska vithajen kan ha konkurrerat ut Megalodon, eftersom den med sin mindre och smidigare storlek troligen har haft lättare att jaga de mindre bytesdjuren, som båda hajarna föredrog på menyn.

Megalodons släkting Megalolamna Paradoxodon

Forskare upptäcker Megalodons kusin

År 2016 upptäckte en internationell forskargrupp att Megalodon inte var den enda mördarhajen som patrullerade de förhistoriska världshaven. Via tanduppsättningar hittade i Nordamerika, Sydamerika och Asien sökte forskare sig fram till Megalodons hittills okända släkting Megalolamna Paradoxodon.

Megalolamna var med sina tre till sju meter mycket mindre än Megalodon. Men storlek är inte allt.

För även om Megalolamnas största tänder ”bara” mätte 4,5 centimeter, så var de främre tänderna perfekt formgivna för att slita itu bytet, medan de bakre kunde skära i köttet.

Skillnaden mellan Megalodon och dagens vithaj

Den nu levande vithajen tillhör Lamnidae-familjen och släkten Carcharodon, vilket forskare tidigare även trodde var fallet med Megalodon – därav namnet Carcharodon megalodon, som ibland fortfarande används om Megalodon.

Den slutsatsen byggdes dock främst på ytliga studier av de två hajarnas tanduppsättningar, och forskare är i dag huvudsakligen eniga om att Megalodon faktiskt hör till Otodontidae-familjen och Carcharocles-släkten.

De två hajarna var heller inte helt lika varandra utseendemässigt. Jämfört med den stora vita hajen tror forskare att Megalodon har haft en kortare nos, ett plattare käkparti och större bröstfenor för att stödja dess längd och vikt.

Den största synbara skillnaden mellan Megalodon och vithajen är dock deras storlek.

Megalodon var 10–18 meter lång och vägde 30–50 ton medan vithajen är 5-6 meter lång och kan väga upp emot tre ton.

Skillnaden mellan Megalodon och den stora vithajen

Även om Megalodon var liten till växten, skulle den vara mycket större än dagens största vithaj.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Båda hajarna kännetecknas av sina karaktäristiska sågtandade och spetsiga tänder.

Men medan Megalodons tänder kunde mäta upp emot 18 centimeter är de största tänderna som någonsin har hittats hos den stora vithajen ”bara” 7,6 centimeter.

En tand från Megalodon och en tand från vithaj

Här jämförs en tand från Megalodon med en tand från den stora vita hajen.

Kan megalodon fortfarande leva?

Megalodon har väckt stort intresse inom populärkulturen och frågan om huruvida den enorma mördaren fortfarande ligger på lur har tagits upp flera gånger.

Forskare är dock överens om att ett så stort djur inte skulle kunna existera utan att vi visste om det.

För även om majoriteten av världshaven ännu är outforskade, så skulle en mördare som Megalodon lämna spår efter sig, exempelvis i form av enorma bitmärken på bytesdjur och avslitna tänder av nyare datum.

Läs också:

Haj simmar i djupet
Hajar

Kannibalism förvandlade megalodon till gigantiskt monster

3 minuter
Spinosaurus jagade i vattnet
Dinosaurier

Spinosaurus jagade i vattnet för 95 miljoner år sedan

2 minuter
Hajar

Forskare hittar daghem för vithajar

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj