Shutterstock

Måste hajar alltid röra sig för att inte drunkna?

Jag har hört att hajar måste simma konstant för att överleva. Stämmer det?

De flesta hajarkan stå stilla i vattnet utan att drunkna, men vissa arter är mycket riktigt tvungna att vara i konstant rörelse för att skaffa syre. Hajar har inga lungor, utan drar som andra fiskar syre ur vattnet genom att låta det passera över gälarna.

Bakom ögat har de därför en särskild öppning som hjälper till att föra vatten och därmed syre till gälarna. Under vila pumpar de flesta hajar bara vatten genom munnen och öppningen bakom ögonen för att säkra en tillräcklig syreförsörjning. Cirka 20 av de cirka 375 hajarterna har dock förlorat denna förmåga och saknar helt öppningen bakom ögonen.

LÄS OCKSÅ: Hajar i Sverige kan bli upp till tolv meter långa

Dessa arter har en närmast nomadiserande livsstil och är i konstant rörelse dag och natt hela livet. Det gäller till exempel den stora vithajen och världens största fisk, valhajen, som simmar med öppen mun för att dra in vatten över gälarna.

De evigt simmande hajarna är emellertid inte de enda fiskar som inte kan vila. Tonfisk, makrill och vissa andra grupper av rovfiskar är också tvungna att röra sig hela tiden för att få friskt vatten över gälarna.