Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Måste hajar alltid röra sig för att inte drunkna?

Jag har hört att hajar måste simma konstant för att överleva. Stämmer det?

Shutterstock

De flesta hajarkan stå stilla i vattnet utan att drunkna, men vissa arter är mycket riktigt tvungna att vara i konstant rörelse för att skaffa syre. Hajar har inga lungor, utan drar som andra fiskar syre ur vattnet genom att låta det passera över gälarna. Bakom ögat har de därför en särskild öppning som hjälper till att föra vatten och därmed syre till gälarna. Under vila pumpar de flesta hajar bara vatten genom munnen och öppningen bakom ögonen för att säkra en tillräcklig syreförsörjning. Cirka 20 av de cirka 375 hajarterna har dock förlorat denna förmåga och saknar helt öppningen bakom ögonen. Dessa arter har en närmast nomadiserande livsstil och är i konstant rörelse dag och natt hela livet. Det gäller till exempel den stora vithajen och världens största fisk, valhajen, som simmar med öppen mun för att dra in vatten över gälarna. De evigt simmande hajarna är emellertid inte de enda fiskar som inte kan vila. Tonfisk, makrill och vissa andra grupper av rovfiskar är också tvungna att röra sig hela tiden för att få friskt vatten över gälarna.

Läs också:

Hajar i Sverige håbrand
Hajar

Hajar jagar i svenska farvatten

9 minuter
Haj simmar i djupet
Hajar

Kannibalism förvandlade megalodon till gigantiskt monster

3 minuter
Hajar

Forskare hittar daghem för vithajar

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj