Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pirålen tillhör fiskgruppen rundmunnar – den mest primitiva gruppen av nu levande ryggradsdjur.

© Andra Zommers/Chapman University
Djur - Hajar

Kräkmedel jagar bort hajar

Pirålen har utvecklat en slemsubstans som den använder för att försvara sig mot hajar och andra rovdjur. Slemmet blockerar hajarnas gälar så att de hostar och kippar efter andan.

Pirålen tillhör en djurgrupp som anses vara en av de mest primitiva bland ryggradsdjuren. De har dock ett skydd mot fiender som är ytterst avancerat.

Pirålen avger en slemmig substans som får stora rovfiskar att kippa efter andan. På ett ögonblick blockerar slemmet rov­fiskens gälar så att den inte kan ta upp syre.

När en hungrig haj sätter tänderna i en pirål släpper den omedelbart sitt byte igen – och den slemmiga pirålen undkommer angreppet oskadd.

Biologer från tre amerikanska universitet har studerat scenariot på flera videoinspelningar och inspirerades av detta till att titta närmare på pirålens hud för att ta reda på hur den klarar sig så bra efter den blivit angripen.

Ingen äter pirål

Forskarna räknade med att pirålens hud skulle vara mycket stark och svår att tränga igenom för rovfiskarnas tänder. De testade därför hållfastheten i pirålens hud och jämförde den med samma egenskap hos huden från 21 andra fiskarter.

Forskarnas undersökningar visade dock att pirålens hud inte är starkare än huden hos arter. Att pirålen slipper i det närmaste oskadd undan från rovfiskarnas tänder beror i stället på att dess hud sitter mycket löst på kroppen.

Det är inte bara forskarnas videoinspelningar utan även andra observationer som visar hur effektiva pirålens försvars­mekanismer är. När biologer exempelvis undersöker maginnehållet hos andra stora rovfiskar händer det ytterst sällan att de hittar rester av pirålar.

Läs också:

Hajar

Mördarhajen ska rädda liv

13 minuter
Hajar

Gigantisk vithaj överraskar mållöst dykarlag

8 minuter
Hajar

3 skäl till att du ska älska hajar

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj