grønlandshaj

Jättehaj kan bli upp till 400 år

Grönlandshajen har hittills levt i skuggan av sina blodtörstiga bröder, men ny forskning visar att den överlever dem alla med god marginal. Hajen har en livslängd på minst 272 år.

12 augusti 2016 av Karine Kirkebæk

En grönlandshaj som lever i dag kan ha levt samtidigt med Napoleon.

Det har forskare från Köpenhamns Universitet och Aarhus Universitet i Danmark nyligen påvisat i tidskriften Science.

Med hjälp av kol-14-dateringar i hajarnas ögonlinser och deras kemiska sammansättning har de hittat en metod att åldersbestämma den stora och delvis blinda mördaren. Vävnaden i hajens ögonlins ändras nämligen inte efter dess födsel.

Världens äldsta ryggradsdjur

Undersökningarna av 28 döda grönlandshajar har visat att hajen är världens längst levande ryggradsdjur, som kännetecknas av den har en hög ryggrad och äter allt från fisk till människor.

Grönlandshajen kan bli minst 272 år och kanske till och med 400 år.

Har hud med tänder

Forskarna har fram till nu vetat mycket lite om den mystiska jättehajen. För 50 år sedan fastslog fiskeribiologen Paul Marinus Hansen att den bara växer ett par centimeter på flera år.

Hajen föredrar kallt vatten och lever därför speciellt i arktiska områden, där de största kan bli upp till sju meter långa.

Grönlandshajen simmar ensam runt i de kalla haven, och den är delvis blind, eftersom en liten parasit ofta gnager av deras hornhinnor, vilket förstör hajens syn.

Det stora rovdjuren har dessutom en anmärkningsvärd förpackning, eftersom skinnet är klätt med ett slags skarpa tänder. Det gör att den känns som grovt sandpapper.

Polarhavets mördare

Läs mer om den otroliga mördaren från de kalla haven här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: