nb_u07 Great White Shark

Hajfaran har sin grund statistik

Två hajattacker inom två dagar i Australien har skapat förnyat fokus på blodtörstiga hajar. Attackerna är en naturlig följd av invånarantalet, säger forskarna.

12 februari 2015 av Carsten Nymann

En 41-årig surfare dog i början på veckan i New South Wales i Australien efter att ha attackerats av en stor, tills vidare oidentifierad haj.

Två dagar tidigare attackerades en annan surfare i samma område, dock utan att episoden kostade vederbörande livet.

Hajattacker en följd av större befolkning

Enligt forskarna är en stigning av antalet rapporterade hajattacker en simpel effekt av att Australiens invånarantal sedan 1990 har stigit från 17 miljoner till 23 miljoner.

”Det finns fler av oss och därav följer att fler människor rör sig ute i vattnet", säger Dr. Daniel Butcher till nyhetskanalen ABS.

Med den senaste attacken har antalet hajattacker med dödlig utgång i Australien kommit upp på fem inom de senaste 12 månaderna.

25-årige Bethany Hamilton är en av de surfare som har överlevt en hajattack. Hon förlorade sin vänstra arm 2003 men återvände till surfningen efter att hon återhämtat sig. Foto: Jarvis Gray/Shutterstock.

Hajattacker är fortfarande sällsynta

Globalt sett är risken för hajattacker dock fortfarande inte proportionell med den uppmärksamhet händelserna får i media.

Enligt tjänsten Shark Attack File anmäldes 118 attacker världen över 2014, men alle är inte bekräftade – 2013 ägde 72 bekräftade attacker rum.

Bara tre av nästan 400 nu levande hajarter är kända för att oprovocerat attackera människor: Tigerhaj, Tjurhaj och Vithaj.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: