Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Galleri: Världens sex farligaste hajar

Internationella hajattackarkivet har registrerat totalt 767 hajattacker på människor. I galleriet ovan kan du se de sex hajarter med flest människoliv på sitt samvete.

Shutterstock

Sedan 1580 har ISAF - Internationella hajattackarkivet - registrerat var, när och vilka hajar som har attackerat människor.

Fram till 2014 har det registrerats totalt omkring 2 800 hajattacker - cirka 500 av dem med dödlig utgång. I en stor del av fallen har man inte kunnat avgöra vilken hajart det handlat om.

Många hajattacker registreras inte

Det råder dock stor osäkerhet runt siffrorna. I många fattigare områden i världen registreras inte hajattacker. Dessutom finns det tillfällen då hajar har attackerat besättningen på exempelvis förolyckade fartyg eller störtade flygplan. I dessa fall har det varit mer eller mindre omöjligt att registrera hur många personer som blivit hajmat, och vilka hajarter som varit ansvariga för attackerna.

Därför är det egentlige antalet hajattacker troligtvis långt större än vad ISAF:s statistik visar.

Se världens farligaste hajar

I galleriet ovan har vi samlat de sex hajarter som har flest hajattacker på sitt samvete. Nummer ett på listan är en gammal kändis.

Läs också:

Hajar i Sverige håbrand
Hajar

Hajar jagar i svenska farvatten

9 minuter
Hajar
Hajar

Hajar: Sju överraskande fakta om hajar

2 minuter
Hajar

Forskare avslöjar: Vithajen har en överraskande diet

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj