Shutterstock

Galleri: Världens sex farligaste hajar

Internationella hajattackarkivet har registrerat totalt 767 hajattacker på människor. I galleriet ovan kan du se de sex hajarter med flest människoliv på sitt samvete.

Sedan 1580 har ISAF - Internationella hajattackarkivet - registrerat var, när och vilka hajar som har attackerat människor.

Fram till 2014 har det registrerats totalt omkring 2 800 hajattacker - cirka 500 av dem med dödlig utgång. I en stor del av fallen har man inte kunnat avgöra vilken hajart det handlat om.

Många hajattacker registreras inte

Det råder dock stor osäkerhet runt siffrorna. I många fattigare områden i världen registreras inte hajattacker. Dessutom finns det tillfällen då hajar har attackerat besättningen på exempelvis förolyckade fartyg eller störtade flygplan. I dessa fall har det varit mer eller mindre omöjligt att registrera hur många personer som blivit hajmat, och vilka hajarter som varit ansvariga för attackerna.

Därför är det egentlige antalet hajattacker troligtvis långt större än vad ISAF:s statistik visar.

Se världens farligaste hajar

I galleriet ovan har vi samlat de sex hajarter som har flest hajattacker på sitt samvete. Nummer ett på listan är en gammal kändis.

Vill du veta mer om djur? Då ska du läsa vår artikel om världens farligaste djur eller världens giftigaste spindlar.