Shutterstock
Hajarter

Hajarter från A till Ö: Lär dig mer om världens många hajarter

De flesta av oss kan snabbt nämna namnet på ett par hajarter. Vanligtvis är det arter som vithaj, hammarhaj och valhaj. Men det finns massor av andra fascinerande hajarter.

Från vithaj till valhaj: Guide till kända och mindre kända hajarter

Vad är världens farligaste hajart? Vilken är världens största hajart? Och är en citronhaj egentligen gul?

Hajar är fascinerande och världshaven innehåller mer än 500 olika hajarter. Endast en bråkdel av dem är farliga för människor, och några av dem är så sällsynta att de inte har svenska namn.

Nedan kan du läsa om en rad mer eller mindre kända hajarter.

Vithaj: Den vita hajen dödar flest

Hajart vithaj

När vithajens dödliga tänder bryts av, växer det fram nya. Under sin livstid kan vithajen därför har flera tusen tänder.

© Shutterstock

I toppen av näringskedjan hittar man den stora vithajen. Det finns goda skäl till att människor fruktar denna hajart. En fullvuxen vithaj är omkring sex meter lång och har ett gap på en meter, som är fyllt med sågtandade, sylvassa tänder.

Den stora vithajen har många människoliv på sitt samvete, men faktiskt är den inte särskilt förtjust i att äta oss. När människor attackeras av en vithaj är det oftast för att hajen har tagit fel på oss och en säl.

Den stora vithajen lever i de flesta farvatten som inte är för kalla, den föredrar temperaturer över 12 grader. Men ibland kan en vithaj mycket väl förirra sig norrut till kyligare farvatten.

Video: Se den enorma vithajen, Deep Blue

Sex meter. Så lång var den vithaj ett dykarlag nyligen träffade på vid Hawaii 2019. Med sin imponerande längd och en matchvikt på cirka 2,5 ton är den en av de största vithajar som forskare någonsin har sett.

Valhaj: Världens största haj

Hajart: valhaj

Valhajen är den största hajarten och havets snälla jätte.

© Shutterstock

Världens största hajart är också världens största fisk och är generellt en lugn jätte. Valhajen lever av plankton och småfisk, som den filtrerar genom sin enorma mun. En valhaj kan bli 14 meter lång och väga upp emot 30 ton. De lever i tropiska farvatten och kan bli 70 år gamla.

LÄS OCKSÅ: Hajar i Sverige kan bli upp till tolv meter långa

På grund av dess lugna temperament har det blivit en turistattraktion att dyka med världens största hajart. Det arrangeras turer där det är möjligt att haka på en simmande valhaj och låta sig dras av den enorma hajen. Forskare avråder dock från det, då de menar att valhajarna lider skada under sådana villkor.

Hammarhaj: Haj har ögonen på sidan av huvudet

Hajart: Stor hammarhaj

Hammarhajens märkliga huvudform var tills nyligen en gåta

© Shutterstock

Egentligen är det inte en hajart som heter hammarhaj. Hammarhaj är en familj av hajar och det finns nio olika arter av dem.

De minsta hammarhajarna är mindre än en meter långa när de är fullvuxna, medan de största – den stora hammarhajen – blir omkring sex meter långa och kan vara farliga för människor.

Det har varit en gåta varför hammarhajar ser ut som de gör. Men det har visat sig att de utstående ögonen ger dem bättre utsikt så att de kan se i alla riktningar. Hammarhajen har också en högre elektromagnetiskt sinne på grund av det breda, tunna nospartiet. Dess elektromotoriska sinne gör djuret kapabelt att uppfatta rörelser från byten.

Tjurhaj: Liten, förbisedd och aggressiv haj

Hajart: tjurhaj

Tjurhajen är en kompakt haj. Men låt dig inte luras av dess rondör – tjurhajen är en av tre hajarter som oftast angriper människor.

© Shutterstock

Tillsammans med vithaj och tigerhaj är tjurhajen en av de tre hajarter som oftast attackerar människor. Tjurhajen blir upp till 2,5 meter och är knubbigt byggd, nästan tjock. Den är en av få hajarter som kan leva i både salt- och sötvatten.

Tjurhajen lever också typiskt på grunt vatten och därför kommer den ofta i kontakt med människor.

På internet cirkulerar det historier om att tjurhajen är det djur i världens som producerar mest testosteron, och därför är tjurhaj favoritmat för kroppsbyggare. Historien är dock en skröna som stammar från datorspelet GTA, där en figur hävdar att hans muskler har vuxit efter att han tagit testosteron från en tjurhaj.

Tigerhaj dödar näst flest

Hajart tigerhaj

Tigerhajens randiga mönster syns tydligast på de unga hajarna och bleknar med åldern.

© Shutterstock

En tigerhaj kan bli upp till 4,5 meter och är den femte största hajarten. Hajen har ett mönster på huden som påminner om en tigers ränder – därav namnet tigerhaj.

Tigerhaj har totalt dödat 28 människor genom åren, vilket gör den till världens näst farligaste haj, endast överträffad av vithajen

För den infödda befolkningen på Hawaii uppfattas en tigerhaj som helig. Hajarten tillskrivs speciella förmågor som till exempel fantastisk, magisk syn.

Håbrand: Nordens hotade rovfisk

Håbrand lever i kallare vatten, till exempel längs västkusten i Sverige och simmar ofta hela vägen ner och in i Östersjön.

En håbrand ser bitsk ut och kan bli upp till 3,5 meter lång, men är inte farlig för människor. Håbranden lever av småfisk som sill och makrill och är utrotningshotad, så den är därför fridlyst i hela EU.

Citronhaj – den mest undersökta hajen

Hajart: citronhaj

Den gulaktiga citronhajen angriper sällan människor.

© Shutterstock

Med sin gulaktiga färg är citronhajen mycket skicklig på att kamouflera sig på de tropiska sandbottnarna. Den gulaktiga hajen kan bli lite över tre meter och lever huvudsakligen i Karibien.

Citronhajarna är en av de hajarter som vi vet allra mest om. Det beror på en amerikansk hajforskare som har närstuderat fisken sedan mitten av 1960-talet.

Därför är det en hajart som många sportfiskare hoppas få på kroken.

Balloon shark: Liten och uppblåst haj

Med sin mönstrade kropp och mycket ”milda” utseende liknar ”ballonghajen” inte direkt något man vanligtvis förknippar med hajar. Den tillhör gruppen rödhajar som oftast befinner sig på havsbotten.

En balloon shark kan bli upp till en meter lång och lever längs den amerikanska Stillahavskusten.

En balloon shark har många fiender och bland annat sälar och större hajar äter den gärna. För att skydda sig mot sina fiender gömmer hajen sig under stenar, tar sin stjärt i munnen och blåser upp sig till dubbel storlek. På det sättet är den svår att dra ut, och den säregna tekniken har gett den dess namn.

Kråshaj: Ålliknande haj lever i djupet

Kråshajen är en av mest bisarra hajarterna som finns i haven.

Kråshaj är en ålliknande haj som trivs bäst på mycket djupt vatten. Kråshajen är faktiskt en av de äldsta nu levande hajarterna.

När människor ser den är det därför oftast i dött tillstånd, efter att den spolats upp på stranden. Endast några få gånger har en kråshaj hamnat i fiskarnas nät.

Sex fakta om hajar

Hur många hajarter finns det?

Man känner till 500 olika hajarter i dag. Det är dock svårt att sätta en exakt siffra på hur många hajarter det finns här i världen – forskarna upptäcker nämligen kontinuerligt nya hajarter.

Är hajar fiskar?

Ja, alla hajar är fiskar, eftersom de andas vatten genom gälar.

Är hajar farliga?

Ja, de kan vara farliga, för att de kan förväxla människor med byten. Men årligt angriber hajer gennemsnitligt 83 mennesker, hvoraf 6 typisk ender med et dødsfald.

Hur långa kan hajar bli?

Valhajen är världens längsta nu levande haj och kan bli upp till 14 meter lång.

Vilken är världens största haj?

Valhajen är också världens största nu levande haj och den kan väga upp emot 30 ton.

Hur många tänder har en vithaj?

En vithaj har cirka 50 tänder fördelade på flera rader. Men går en tand av kan den ersättas av en ny tand. Vithajar kan alltså ha flera tusen tänder under sin livstid.