Från vithaj till valhaj: Guide till kända och mindre kända hajarter
Vad är världens farligaste hajart? Vilken är världens största hajart? Och är en citronhaj egentligen gul?
Hajar är fascinerande och världshaven innehåller mer än 500 olika hajarter. Endast en bråkdel av dem är farliga för människor, och några av dem är så sällsynta att de inte har svenska namn.
Nedan kan du läsa om en rad mer eller mindre kända hajarter.
Vithaj: Den vita hajen dödar flest
I toppen av näringskedjan hittar man den stora vithajen. Det finns goda skäl till att människor fruktar denna hajart. En fullvuxen vithaj är omkring sex meter lång och har ett gap på en meter, som är fyllt med sågtandade, sylvassa tänder.
Den stora vithajen har många människoliv på sitt samvete, men faktiskt är den inte särskilt förtjust i att äta oss. När människor attackeras av en vithaj är det oftast för att hajen har tagit fel på oss och en säl.
Den stora vithajen lever i de flesta farvatten som inte är för kalla, den föredrar temperaturer över 12 grader. Men ibland kan en vithaj mycket väl förirra sig norrut till kyligare farvatten.
Video: Se den enorma vithajen, Deep Blue
Sex meter. Så lång var den vithaj ett dykarlag nyligen träffade på vid Hawaii 2019. Med sin imponerande längd och en matchvikt på cirka 2,5 ton är den en av de största vithajar som forskare någonsin har sett.
Valhaj: Världens största haj
Världens största hajart är också världens största fisk och är generellt en lugn jätte. Valhajen lever av plankton och småfisk, som den filtrerar genom sin enorma mun. En valhaj kan bli 14 meter lång och väga upp emot 30 ton. De lever i tropiska farvatten och kan bli 70 år gamla.
På grund av dess lugna temperament har det blivit en turistattraktion att dyka med världens största hajart. Det arrangeras turer där det är möjligt att haka på en simmande valhaj och låta sig dras av den enorma hajen. Forskare avråder dock från det, då de menar att valhajarna lider skada under sådana villkor.
Hammarhaj: Haj har ögonen på sidan av huvudet
Egentligen är det inte en hajart som heter hammarhaj. Hammarhaj är en familj av hajar och det finns nio olika arter av dem.
De minsta hammarhajarna är mindre än en meter långa när de är fullvuxna, medan de största – den stora hammarhajen – blir omkring sex meter långa och kan vara farliga för människor.
Det har varit en gåta varför hammarhajar ser ut som de gör. Men det har visat sig att de utstående ögonen ger dem bättre utsikt så att de kan se i alla riktningar. Hammarhajen har också en högre elektromagnetiskt sinne på grund av det breda, tunna nospartiet. Dess elektromotoriska sinne gör djuret kapabelt att uppfatta rörelser från byten.
Tjurhaj: Liten, förbisedd och aggressiv haj
Tillsammans med vithaj och tigerhaj är tjurhajen en av de tre hajarter som oftast attackerar människor. Tjurhajen blir upp till 2,5 meter och är knubbigt byggd, nästan tjock. Den är en av få hajarter som kan leva i både salt- och sötvatten.
Tjurhajen lever också typiskt på grunt vatten och därför kommer den ofta i kontakt med människor.
På internet cirkulerar det historier om att tjurhajen är det djur i världens som producerar mest testosteron, och därför är tjurhaj favoritmat för kroppsbyggare. Historien är dock en skröna som stammar från datorspelet GTA, där en figur hävdar att hans muskler har vuxit efter att han tagit testosteron från en tjurhaj.
Tigerhaj dödar näst flest
En tigerhaj kan bli upp till 4,5 meter och är den femte största hajarten. Hajen har ett mönster på huden som påminner om en tigers ränder – därav namnet tigerhaj.
Tigerhaj har totalt dödat 28 människor genom åren, vilket gör den till världens näst farligaste haj, endast överträffad av vithajen
För den infödda befolkningen på Hawaii uppfattas en tigerhaj som helig. Hajarten tillskrivs speciella förmågor som till exempel fantastisk, magisk syn.
Håbrand: Nordens hotade rovfisk
Håbrand lever i kallare vatten, till exempel längs västkusten i Sverige och simmar ofta hela vägen ner och in i Östersjön.
En håbrand ser bitsk ut och kan bli upp till 3,5 meter lång, men är inte farlig för människor. Håbranden lever av småfisk som sill och makrill och är utrotningshotad, så den är därför fridlyst i hela EU.
Citronhaj – den mest undersökta hajen
Med sin gulaktiga färg är citronhajen mycket skicklig på att kamouflera sig på de tropiska sandbottnarna. Den gulaktiga hajen kan bli lite över tre meter och lever huvudsakligen i Karibien.
Citronhajarna är en av de hajarter som vi vet allra mest om. Det beror på en amerikansk hajforskare som har närstuderat fisken sedan mitten av 1960-talet.
Därför är det en hajart som många sportfiskare hoppas få på kroken.
Balloon shark: Liten och uppblåst haj
Med sin mönstrade kropp och mycket ”milda” utseende liknar ”ballonghajen” inte direkt något man vanligtvis förknippar med hajar. Den tillhör gruppen rödhajar som oftast befinner sig på havsbotten.
En balloon shark kan bli upp till en meter lång och lever längs den amerikanska Stillahavskusten.
En balloon shark har många fiender och bland annat sälar och större hajar äter den gärna. För att skydda sig mot sina fiender gömmer hajen sig under stenar, tar sin stjärt i munnen och blåser upp sig till dubbel storlek. På det sättet är den svår att dra ut, och den säregna tekniken har gett den dess namn.
Kråshaj: Ålliknande haj lever i djupet
Kråshaj är en ålliknande haj som trivs bäst på mycket djupt vatten. Kråshajen är faktiskt en av de äldsta nu levande hajarterna.
När människor ser den är det därför oftast i dött tillstånd, efter att den spolats upp på stranden. Endast några få gånger har en kråshaj hamnat i fiskarnas nät.