Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Haj vithaj allt om hajar

Hajar från A till Ö: Lär dig om hajar

De flesta av oss kan snabbt nämna namnet på ett par hajarter. Vanligtvis blir det arter som vithaj, hammarhaj och valhaj. Men det finns massor av andra fascinerande hajar.

Shutterstock

Från vithaj till valhaj: Guide till kända och mindre kända hajarter

Vad är världens farligaste haj? Vilken är världens största haj? Och är en citronhaj egentligen gul?

Hajar är fascinerande och världshaven innehåller över 500 olika arter av hajar. Endast en bråkdel av dem är farliga för människor, och några av dem är så sällsynta att de inte har svenska namn.

Nedan kan du läsa om en rad mer eller mindre kända hajar.

Vithaj: Den vita hajen dödar flest

I toppen av näringskedjan hittar man den stora vithajen. Med goda skäl fruktas den av människor. En fullvuxen vithaj är omkring sex meter lång och har ett gap på en meter, som är fyllt med sågtandade, sylvassa tänder.

Vithaj. När vithajens dödliga tänder bryts av, växer det fram nya. Under sin livstid kan vithajen därför har flera tusen tänder.

Den stora vithajen har många människoliv på sitt samvete, men faktiskt är den inte särskilt förtjust i att äta oss. När människor attackeras av en vithaj är det oftast för att hajen har tagit fel på oss och en säl.

Den stora vithajen lever i de flesta farvatten som inte är för kalla, den föredrar temperaturer över 12 grader. Men ibland kan en vithaj mycket väl förirra sig norrut till kyligare farvatten.

Sex meter. Så lång var den vithaj ett dykarlag nyligen träffade på vid Hawaii. Med sin imponerande längd och en matchvikt på cirka 2,5 ton är den en av de största vithajar som forskare någonsin har sett.

© Ritzau/ Scanpix

Valhaj: Världens största haj

Världens största haj är också världens största fisk och är generellt en lugn jätte. Valhajen lever av plankton och småfisk, som den filtrerar genom sin enorma mun. En valhaj kan bli 14 meter lång och väga upp mot 30 ton. De lever i tropiska farvatten och kan bli 70 år gamla.

Valhaj. Den blida jätten

På grund av dess lugna sinne har det blivit en turistattraktion att dyka med världens största haj. Det arrangeras turer där det är möjligt att haka på en simmande valhaj och låta sig dras av den enorma hajen. Forskare avråder dock från det, då de menar att valhajarna lider skada under sådana villkor.

Hammarhaj: Haj har ögonen på sidan av huvudet

Egentligen är det inte en hajart som heter hammarhaj. Hammarhaj är en familj av hajar och det finns nio olika arter av dem.

De minsta hammarhajarna är mindre än en meter långa när de är fullvuxna, medan de största – den stora hammarhajen – blir omkring sex meter långa och kan vara farliga för människor.

Hammarhajens märkliga huvudform var tills nyligen en gåta.

Det har varit en gåta varför hammarhajar ser ut som de gör. Men det har visat sig att de utstående ögonen ger dem bättre utsikt så att de kan se i alla riktningar. Hammarhajen har också en högre elektromagnetiskt sinne på grund av det breda, tunna nospartiet. Dess elektromotoriska sinne gör djuret kapabelt att uppfatta rörelser från byten.

Tjurhaj: Liten, förbisedd och aggressiv haj

Tillsammans med vithaj och tigerhaj är tjurhajen en av de tre hajarter som oftast attackerar människor. Tjurhajen blir upp till 2,5 meter och är knubbigt byggd, nästan tjock. Den är en av få hajar som kan leva i både salt- och sötvatten.

Tjurhajen lever också typiskt på grunt vatten och därför kommer den ofta i kontakt med människor.

På internet cirkulerar det historier om att tjurhajen är det djur i världens som producerar mest testosteron, och därför är tjurhaj favoritmat för kroppsbyggare. Historien är dock en skröna som stammar från datorspelet GTA, där en figur hävdar att hans muskler har vuxit efter att han tagit testosteron från en tjurhaj.

Tigerhaj dödar näst flest

En tigerhaj kan bli upp till 4,5 meter och är den femte största hajarten. Hajen har ett mönster på huden som påminner om en tigers ränder – därav namnet tigerhaj.

Tigerhaj har totalt dödat 28 människor genom åren, vilket gör den till världens näst farligaste haj, endast överträffad av vithajen.

Tigerhaj. Det tigerrandiga mönstret är tydligast på de unga hajarna och bleknar med åldern.

För den infödda befolkningen på Hawaii uppfattas en tigerhaj som helig. De tillskrivs speciella förmågor som till exempel fantastisk, magisk syn. Tron bottnar kanske i att en tigerhaj främst jagar på natten.

Håbrand: Nordens hotade rovfisk

Håbrand lever i kallare vatten, till exempel längs västkusten i Sverige och simmar ofta hela vägen ner och in i Östersjön.

En håbrand ser bitsk ut och kan bli upp till 3,5 meter lång, men är inte farlig för människor. Håbranden lever av småfisk som sill och makrill och är utrotningshotad, så den är därför fridlyst i hela EU.

Citronhaj. En gul favorittrofé för sportfiskare.

Citronhaj – den mest undersökta hajen

Med sin gulaktiga färg är citronhajen mycket skicklig på att kamouflera sig på de tropiska sandbottnarna. Den gulaktiga hajen kan bli lite över 3 meter och lever huvudsakligen i Karibien.

Citronhajarna är en av de hajarter som vi vet allra mest om. Det beror på en amerikansk hajforskare som har närstuderat fisken sedan mitten av 1960-talet.

Citronhajens kött anses vara en delikatess i många kulturer, och dess skinn används till läder. Därför är det en fisk som många sportfiskare hoppas få på kroken.

Balloon shark: Liten och uppblåst haj

Med sin mönstrade kropp och mycket ”milda” utseende liknar ”ballonghajen” inte direkt något man vanligtvis förknippar med hajar. Den tillhör gruppen rödhajar som oftast befinner sig på havsbotten.

En balloon shark kan bli upp till en meter lång och lever längs den amerikanska Stillahavskusten.

En balloon shark har många fiender och bland annat sälar och större hajar äter den gärna. För att skydda sig mot sina fiender gömmer hajen sig under stenar, tar sin stjärt i munnen och blåser upp sig till dubbel storlek. På det sättet är den svår att dra ut, och den säregna tekniken har gett den dess namn.

Balloon shark. Inte en skönhet – men i gengäld har den ett effektivt försvarssystem.

Kråshaj: Ålliknande haj lever i djupet

Kråshaj är en ålliknande haj som trivs bäst på mycket djupt vatten. När människor ser den är det därför oftast i dött tillstånd, efter att den spolats upp på stranden. Endast några få gånger har en kråshaj hamnat i fiskarnas nät.

Av samma anledning är hajen inte farlig för människor med undantag för de forskare som under en obduktion skär sig på dess sylvassa, nålliknande tänder.

Läs också:

Haj hajattacker
Hajar

Vilken haj bör vi frukta mest?

4 minuter
Hajar

Mördarhajen ska rädda liv

13 minuter
Haj
Hajar

Hur farlig är hajen?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj