Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Megalodon top
Djur - Hajar

Forskare upptäcker ny art av förhistorisk monsterhaj

Den mardrömslika urtidshajen megalodon hade en hittills okänd kusin. Det konstaterar ett internationellt forskarlag efter fyndet av flera enorma tänder på olika håll i världen.

Ett jättelokomotiv med en mun fylld med slaktarknivar, som patrullerade alla delar av världshaven i en ständig jakt på färskt kött.

Urtidshajen megalodon, den största haj som någonsin existerat på jorden, används ofta som den ultimata bilden av skräck och fasa.

Nu har ett internationellt forskarlag från bland annat DePaul University i Chicago upptäckt en hittills okänd förhistorisk släkting till den ökända dödsmaskinen tack vare delar från en imponerande tanduppsättning.

Tänder hittades på flera ställen

De förhistoriska tänderna har hittats i Kalifornien, North Carolina, Peru och Japan. Foto: Kenshu Shimada.

Tänderna har hittats på fyra olika ställen i världen och tillhörde enligt forskarna en urtidshaj med namnet Megalolamna paradoxodon.

Den största av tänderna är 4,5 centimeter lång, vilket gör att forskarna uppskattar själva hajens storlek till mellan 3,7 och 7,2 meter.

Skapad för att döda

Tio snabba fakta om megalodon.

Trots att det är långtifrån den ökända megalodon, som beräknas ha haft en matchvikt motsvarande 18 fullvuxna elefanthanar, fanns det enligt forskarna alla skäl att simma en omväg runt M. paradoxodon, när den levde i världshaven för omkring 20 miljoner år sedan.

I den vetenskapliga tidskriften Historical Biology beskriver man hur hajens främre tänder var perfekt formgivna för att slita isär ett byte, medan de bakre tänderna skar köttet.

Enligt forskarna var livrätten medelstora fiskar och andra hajar.

Läs också:

Strandade knölvalar
Valar

Forskarna är mållösa: 470 knölvalar strandar i Australien

4 minuter
Hajar

Forskare avslöjar: Vithajen har en överraskande diet

4 minuter
Hajar

Forskare hittar daghem för vithajar

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj