Forskare ska filma vithajars mystiska sammankomster

Stora flockar av vithajar samlas varje år långt ute i Stilla havet. Där dyker de på djupet upp emot 150 gånger om dagen. Kameror på djuren ska berätta för forskarna varför.

Hvidhajhej

Nu ska även hajar få vänja sig vid att övervakas.

Havsbiologer från Monterey Bay Aquarium Research Institute i Kalifornien i USA ska förse dem med kameror för att avslöja vad de gör när de varje år samlas på samma ställe i Stilla havet.

Vithajar träffas på "hajarnas café"

Hajarna lägger en månad på att simma till en bestämd plats där de uppehåller sig i två-tre månader.

Forskarna kallar mötesplatsen för “hajarnas kafé". Medan hanarna är på besök dyker de upp emot 150 gånger om dagen ned till 200 meters djup.

I ett område utanför den mexikanska kusten möts vithajar och dyker ned till 200 meters djup. Varje prick är en haj.

Vad det hela går ut på är en gåta men forskarna har ett par idéer: Kanske hittar hajarna en partner eller så är maten extra god där.

Hajar i Sverige kan bli upp till tolv meter långa

För att studera hajarnas aktiviteter på djupet tar man nu fram en kamera som ska filma besöken.

Forskarna har börjat montera prototyper av kameran på hajar.

Fenkamera ska smygfilma hajträffen

Hajkameran ska konstrueras så att den klarar sig flera månader. Den startar automatiskt när sensorer registrerar att hajen genomför ett djupdyk.

När filmerna är klara ska kameran frigöras från hajfenan och flyta upp till ytan. Där kan forskarna hitta den med hjälp av satelliter och fiska upp den så att de kan se filmen som kameran har spelat in.

Hajkameran är fullspäckad med teknik för att spela in och analysera hajarnas mystiska besök. En specialkonstruerad algoritm hittar ett mönster i hajarnas dyk och talar om för kameran när den ska filma.

1 Kamera: Hajkameran är försedd med en dator som talar om när kameran ska slås på och av. Kameran sätts igång när hajarna börjar dyka. Här omsätts också energi från solceller på flytfenan.

2 Flytfena: Skumplastfena med solceller tar upp kameran till ytan när dess låsmekanism löser ut och uppdraget är slutfört.

3 Kommunikationscentral: Här sitter en dator med hajbeteende-algoritm. Ett antal instrumentet mäter bland annat acceleration och djup. Här finns också satellitförbindelsen till forskarna.

4 Låsmekanism: Kameran sätts fast på fenan med en metallstav som hålls på plats av två fjäderklämmor. Metallstaven frigörs när uppdraget är slutfört.

Läs också: Hajar från A-Ö: Lär dig mer om världens olika hajarter