@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com
Världens största vithaj och dykare

Världens största vithaj – dykare möter enorm jätte

En sex meter lång vithaj dök plötsligt upp från djupet utanför Hawaii i januari 2019. Hajen är en av världens största kända vithajar, och den simmade fridfullt runt med en grupp fridykare under en hel dag.

Världens största vithaj

Spänningen spred sig snabbt när en grupp dykare den 15 januari 2019 träffade på vad som kan vara världens största haj utanför ön Oahu på Hawaii.

Dykare från dykklubben One Ocean Diving stötte på hajen utanför Oahus sydkust, vilket förvånade dem då vithajar vanligtvis inte brukar synas så nära Hawaiis stränder på grund av för höga vattentemperaturer.

Dykarna var i färd med att observera en flock tigerhajar äta en död kaskelot när den enorma vithajen plötsligt dök upp.

Bland dykarna fanns marinbiologen Ocean Ramsay och hennes man Juan Oliphant, som vågade ta sig så pass nära den kolossala vithajen att de kunde röra vid den.

Vithajen simmade lugnt runt dykarnas båt under en hel dag, vilket resulterade i en unik serie bilder där betraktaren får komma nära ett av världens farligaste – och mest hotade – djur.

Hur stor är världens största haj?

Den vithaj som dykarna hade turen att få uppleva på nära håll 2019 var drygt sex meter lång och nästan 2,5 meter hög. Hajens vikt uppskattas till 2,5 ton, vilket motsvarar vikten av cirka 37 vuxna kvinnor.

Som jämförelse är en genomsnittlig vithaj tre till fyra meter lång och väger mellan 680-1 100 kilo. Vithajen vägde alltså dubbelt så mycket som en genomsnittlig vithaj.

Detta fick dykarna att anta att det var den berömda vithajen Deep Blue som de hade simmat med. Deep Blue filmades första gången 2014 och blev då känd för att vara världens största dokumenterade vithaj.

Men det är osäkert om det var Deep Blue eller en annan lika stor vithaj vid namn Haole Girl som dykarna såg utanför Oahu.

Oavsett vilken vithaj det rörde sig om råder det ingen tvekan om att den dokumenterade vithajen är en av världens största vithajar.