Döda hajar sköljs upp på land: Nu vet forskarna varför

Flera döda hajar med sticksår ​​som från ett svärd har sköljts upp på land i Medelhavsområdet. Nu har forskare löst mysteriet.

Flera döda hajar med sticksår ​​som från ett svärd har sköljts upp på land i Medelhavsområdet. Nu har forskare löst mysteriet.

Shutterstock

I april sköljde en 4,5 meter lång rävhaj upp på strandkanten i Libyen.

I hajen fanns ett stort sticksår nära huvudet. Ett vasst föremål har borrats genom skallen och dödat hajen.

Sedan 2016 har minst sju hajar spolats upp på land i Medelhavet och samtliga har dödats på samma sätt.

Nu vet forskare varför.

LÄS OCKSÅ: Hajar i Sverige kan bli upp till tolv meter långa

Se fyndet av den strandade hajen här

Gåta varför hajar attackeras

Tidigare trodde forskare att det var en olycka när svärdfisken spetsar ett djur eftersom den riskerar att förstöra sitt svärd i en attack på hajar.

De flesta hajar som har dykt upp längs Medelhavets stränder har varit blå- eller makrillhajar. Dessa hajar lever bland annat av unga svärdfiskar, så sticksåren kan vara resultatet av en blodig dödskamp.

Dödssticket av rävhajen i Libyen härrör dock från en vuxen svärdfisk, vilket inte är något vanligt byte för hajarna.

Längst upp syns ett helt svärd som är 83 centimeter. Längst ner syns en trasig del av ett svärd som hittades i ett kranium på en haj som sköljdes i land i Spanien.

© Jaime Penadés Suay; Associació LAMNA Universitat de València, Unidad de Zoología Marina (ICBiBE)'

Svärdfisken halshugger sitt byte

Svärdfiskens svärd är egentligen ett ben i övre delen av munnen som har vuxit ut.

Dess långsträckta utformning ger fisken en hydrodynamisk fördel, det vill säga att den simmar snabbare i vattnet. Med en topphastighet på 64 km/h är den en av de snabbaste fiskarna i världen.

Svärdet används även för jakt. Det är tillräckligt skarpt för att hugga ned byten med. Forskare har hittat flera halshuggna bläckfiskar i svärdfiskens mage.

Enligt forskare är svärdets anatomi endast lämplig för att slåss med. Trots att det har en spetsig ände är den inte lämplig att sticka ned offer med eftersom den då går av.

Därför har forskare nu två teorier som kan förklara varför vuxna svärdfiskar dödar hajar.

Antingen beror det på att Medelhavet börjar få slut på mat och att svärdfiskar utplånar en konkurrent i kampen om mat, eller så beror det på att hajar kommer för nära och för att försvara sig attackerar då svärdfisken med ett dödligt utfall.