Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Fiskar

Varför ruvar sjöhästhannar äggen?

Sjöhästarnas fortplantningsstrategi är en av de mest anmärkningsvärda, både bland fiskar och bland ryggradsdjur generellt. Fiskar är dock den djurgrupp som har de mest olikartade sätten att sköta reproduktionen på. Till exempel är många fiskar flexibla med sitt kön, så att honor under rätt förhållanden kan omvandlas till hannar. Många fiskarter förökar sig genom att honan lägger ett stort antal ägg, som hannen befruktar med sin mjölke och som därefter lämnas åt sitt öde.

Sjöhästarnas fortplantningsstrategi är en av de mest anmärkningsvärda, både bland fiskar och bland ryggradsdjur generellt. Fiskar är dock den djurgrupp som har de mest olikartade sätten att sköta reproduktionen på. Till exempel är många fiskar flexibla med sitt kön, så att honor under rätt förhållanden kan omvandlas till hannar. Många fiskarter förökar sig genom att honan lägger ett stort antal ägg, som hannen befruktar med sin mjölke och som därefter lämnas åt sitt öde. Större delen av fiskynglen blir därför föda åt andra djur, och bara tack vare att det produceras ett mycket stort antal ägg är det en del som klarar sig till vuxen ålder. Det gäller till exempel torsk och lax. Andra fiskarter har spårat in på en fortplantningsstrategi som innebär att de producerar ett mindre antal ägg men i gengäld vårdar och skyddar fiskynglen under deras uppväxt. Som huvudregel är det hannen som står för skötseln av fiskynglen. Det innebär bland annat att han försvarar dem mot rovdjur, förser dem med färskt vatten och städar bort orenheter från deras bo. Ju mer omfattande omsorgen är, desto fler avkommor överlever den första farliga tiden, och därför ses denna strategi som regel i områden med många rovdjur. En fiskhona har ofta möjlighet att välja ut den hanne som skall befrukta hennes ägg. Hos många arter har detta faktum utmynnat i att hannarna inbördes kämpar om att besitta de gynnsamma boplatser som faller en parningssugen hona i smaken. Hos sjöhästarna har hannens vård av ungarna tagits ett steg vidare. Här har boet blivit en del av honom själv, då han nästan likt en känguru har en påse framtill på buken. Däri lägger honan sina ägg efter en avancerad parningsdans med hannen. Hon gör det med en förlängd äggledare, som hon för ned i påsen, där äggen befruktas av hannens mjölke och förvaras i en livmoderliknande miljö. Efter en ruvningsperiod ”föder” hannen från påsen. Ungarna liknar till förväxling små, vuxna sjöhästar.

Läs också:

Seahorses
Fiskar

Sjöhäst: Hur passar en sjöhäst sina ungar?

0 minuter
Fisk regnväder
Fiskar

Nappar fisken bättre när det regnar?

3 minuter
Fiskar

Den stora matfesten i mörkret

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj