En fisk har setts på 8.178 meters djup i Marianergraven. Nu har den officiellt fått titeln världens djupast levande fisk.

© MACKENZIE GERRINGER/UNIVERSITY OF WASHINGTON

Spökfiskar är havets bästa dykare

En fisk har setts på 8 178 meters djup i Marianergraven. Nu har den officiellt fått titeln världens djupast levande fisk.

19 april 2018 av Jakob Mikael Espersen

Endast dubbelt så lång som en cigarr och försedd med papperstunn hud så att man kan se levern från utsidan – havets djupast levande fisk ser inte ut som en hårdför varelse som klarar att motstå vattnets enorma tryck på över 8 000 meters djup.

Icke desto mindre är snigelfisken Pseudoliparis swirei – "Marianer snailfish" – nu officiellt korad som världens djupast levande fisk. Det har skett efter att forskare har närstuderat och döpt arten utifrån exemplar som fångats i Marianergraven.

Fisken upptäcktes ursprungligen på otroliga djup redan 2014, då fisken inofficiellt slog den tidigare rekordinnehavaren som också tillhörde gruppen snigelfiskar.

För att ge den nya fisken ett officiellt namn måste forskarna dock först analysera insamlade exemplar. Det arbetet är nu genomfört, och titeln är tilldelad. Nyligen har en japansk djuphavsexpedition filmat en grupp snigelfisk som simmade runt nere på 8 178 meters djup i Marianergraven, vilket är världsrekord.

Även om botten på detta det djupaste stället i havet ligger nästan tre kilometer längre ned, är det enligt havsbiologerna osannolikt att vi någonsin hittar fiskar mycket djupare ned än Marianer-snigelfisken. Det beror på att trycket längre ned i havet är så högt att fiskarna inte skulle kunna behålla de kemiska föreningarna i kroppen. Exempelvis skulle proteiner i fisken slitas isär.

Vill du veta mer om djur? I varje nummer av Illustrerad Vetenskap kan du följa med till djurens fascinerande rike och uppleva varför djurens parning är livsfarlig, hur de kommunicerar med varandra och vilket djur som har anpassat sig bäst. Börja prenumerera nu så ger vi dig ett djuriskt bra erbjudande:

  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap.

  • En månads fri åtkomst till en mängd e-magasin såsom National Geographic, Sköna hem och Världens historia.

  • En bluetooth-högtalare från Sonitum.

För bara 49:50 kronor – du sparar 407 kronor.

SNIGELFISK KLARAR ENORMT TRYCK

  • Namn: Pseudoliparis swirei.
  • Observerat djup: 8 178 meter. 500 meter djupare än den tidigare rekordfisken.
  • Vattnets tryck på fisken: Motsvarar trycket av en elefant på din tumme.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: