Spökfiskar är havets bästa dykare
En fisk har setts på 8 178 meters djup i Marianergraven. Nu har den officiellt fått titeln världens djupast levande fisk.

En fisk har setts på 8.178 meters djup i Marianergraven. Nu har den officiellt fått titeln världens djupast levande fisk.
Endast dubbelt så lång som en cigarr och försedd med papperstunn hud så att man kan se levern från utsidan – havets djupast levande fisk ser inte ut som en hårdför varelse som klarar att motstå vattnets enorma tryck på över 8 000 meters djup.
Icke desto mindre är snigelfisken Pseudoliparis swirei – "Marianer snailfish" – nu officiellt korad som världens djupast levande fisk. Det har skett efter att forskare har närstuderat och döpt arten utifrån exemplar som fångats i Marianergraven.
Fisken upptäcktes ursprungligen på otroliga djup redan 2014, då fisken inofficiellt slog den tidigare rekordinnehavaren som också tillhörde gruppen snigelfiskar.
För att ge den nya fisken ett officiellt namn måste forskarna dock först analysera insamlade exemplar. Det arbetet är nu genomfört, och titeln är tilldelad. Nyligen har en japansk djuphavsexpedition filmat en grupp snigelfisk som simmade runt nere på 8 178 meters djup i Marianergraven, vilket är världsrekord.
Även om botten på detta det djupaste stället i havet ligger nästan tre kilometer längre ned, är det enligt havsbiologerna osannolikt att vi någonsin hittar fiskar mycket djupare ned än Marianer-snigelfisken. Det beror på att trycket längre ned i havet är så högt att fiskarna inte skulle kunna behålla de kemiska föreningarna i kroppen. Exempelvis skulle proteiner i fisken slitas isär.