Hur passar en sjöhäst sina ungar?
En sjöhäst är helt speciell, när det gäller yngelvård. Det är nämligen hannen som tar hand om äggen.

Det vanliga hos fiskar är att de befruktade äggen får klara sig själva i vattnet, men hos sjöhästar skyddar hannen äggen tills de kläcks. Efter en avancerad parningsdans lägger honan sina ägg i en ficka, som hannen har på sin buk.
Äggöverföringen sker då de båda sjöhästarna snurrar ihop svansarna. Fickan är inuti fodrad med mjuk vävnad, som sväller upp och blir till ett slags livmoder, när äggen har tagits emot och därefter befruktats av hannen.
”Ruvningstiden” för äggen varierar beroende på sjöhästart från 9 till 45 dagar. När äggen är färdigutvecklade och ungarna skall ut, väntar ett hårt arbete för hannen. Han gör ett hål i fickan och drar kraftigt ihop bukmuskulaturen, så att ungarna, som är små kopior av vuxna sjöhästar, pressas ut.
Oftast ”föder” en hanne 100–300 ungar, men hos de minsta arterna är antalet endast fem, medan det hos större arter kan vara upp emot 2000. Ungarnas längd är 2–20 millimeter, när de lämnar fickan. Därefter är de helt överlämnade åt sig själva, då hannen inte erbjuder mer barnomsorg.