Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Fiskar

Hur passar en sjöhäst sina ungar?

En sjöhäst är helt speciell, när det gäller yngelvård. Det är nämligen hannen som tar hand om äggen.

Det vanliga hos fiskar är att de befruktade äggen får klara sig själva i vattnet, men hos sjöhästar skyddar hannen äggen tills de kläcks. Efter en avancerad parningsdans lägger honan sina ägg i en ficka, som hannen har på sin buk.

Äggöverföringen sker då de båda sjöhästarna snurrar ihop svansarna. Fickan är inuti fodrad med mjuk vävnad, som sväller upp och blir till ett slags livmoder, när äggen har tagits emot och därefter befruktats av hannen.

”Ruvningstiden” för äggen varierar beroende på sjöhästart från 9 till 45 dagar. När äggen är färdigutvecklade och ungarna skall ut, väntar ett hårt arbete för hannen. Han gör ett hål i fickan och drar kraftigt ihop bukmuskulaturen, så att ungarna, som är små kopior av vuxna sjöhästar, pressas ut.

Oftast ”föder” en hanne 100–300 ungar, men hos de minsta arterna är antalet endast fem, medan det hos större arter kan vara upp emot 2000. Ungarnas längd är 2–20 millimeter, när de lämnar fickan. Därefter är de helt överlämnade åt sig själva, då hannen inte erbjuder mer barnomsorg.

Läs också:

Sjukdomar

ÖVERBLICK: Coronaviruset i siffror och grafik

7 minuter
Solsystemet

Nyupptäckt planet tvingar astronomer att revidera gammal teori

3 minuter
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

35 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj