Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Fiskar

Nappar fisken bättre när det regnar?

Är det en myt att det är lättare att få fisk i regnväder? Eller ligger det något i det?

Bland fritidsfiskare råder det delade meningar om huruvida fisken nappar bättre under eller efter ett regnväder, då erfarenheterna är olika. Troligen är det så att det beror på vilket slags fiskevatten man fiskar i, eftersom regnet kan få olika konsekvenser.

På vissa ställen innebär ett kraftigt regn att jordpartiklar från upplandet spolas ut i vattnet, så att detta blir grumligt och lerigt. Det försämrar sikten för fiskarna, och därmed minskar chansen för att de får syn på betet på fiskarens krok. Regn betyder således ibland sämre fångst. I andra fall kan regn tvärtom öka fiskarnas lust att nappa, och detta finns det flera anledningar till.

Ström ger fler bytesdjur

I floder, älvar och åar får regnet vattennivån och strömhastigheten att öka, och det kan göra att fiskarna blir aktivare. Många fiskar har nämligen lagt sig i lä för strömmarna bakom stora stenar nere i vattnet, där matnyttigheter i vattenströmmen har en tendens att samlas. När strömmen blir starkare, kommer fler bytesdjur att passera förbi den väntande fisken, vilket kan medföra att fiskarnas jaktlust ökar. Själva regnet bidrar också till att det förekommer fler insekter och smådjur i vattnet, eftersom de spolas ut i vattnet från land.

När regndropparna piskar upp vattnet, kan det också hända att syremängden i ytvattnet ökar. Det kan betyda att fiskarna blir livligare och mer benägna att angripa betet. Många fiskar föredrar dessutom att komma fram ur sina gömställen för att jaga när det har blivit skymning eller natt. Mörka regnmoln kan därför bidra till att locka ut fiskarna på öppet vatten, där en fritidsfiskare har mycket bättre chans att fånga dem.

Slutligen kan man tänka sig att regndropparna som träffar vattnet kan få oerfarna fiskar att tro att det är insekter som faller ned på ytan. Det kan hjälpa till att dra dem till fiskarens krok.

Läs också:

Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

39 minuter
Intelligens

Därför är röran bra för din hjärna

2 minuter
Vädret

Förbisett väderfenomen kan driva 1,5 miljoner människor på flykt

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj