Rebikoff-Niggeler Foundation

Hanen blir spermabank hos den stora honan

För första gången har ett par sammansmälta paddfiskar från djuphavet filmats i naturen. Videon avslöjar hur det speciella samlivet fungerar mellan könen.

De tyska undervattensfotograferna Kirsten och Joachim Jakobsen höll just på att avsluta ett dyk med sin miniubåt utanför den portugisiska ön São Jorge i Atlanten när något ovanligt fångade deras intresse.

I det mörka vattnet på 800 meters djup såg de ljuset från en djuphavspaddfisk, och under de kommande 25 ­minuterna filmade de fisken.

Biologer har sedan slagit fast att det rör sig om en fisk av arten Caulophryne jordani.

Hane och hona växer ihop

Hittills har biologernas kunskap om djuphavspaddfiskar framför allt baserats på döda djur som hamnat i fiskenät, men på den nya filmen har undervattensfotograferna lyckats fånga inte bara en fisk utan två – en hona och en hane.

I djuphavet är det svårt att hitta en partner, så när de äntligen lyckas biter den lille hanen sig fast i honan och avger en serie enzymer, som löser upp huden ­på de båda fiskarna. Huden växer därefter ihop så att paret blir till en ­organism.

Resterande del av livet fungerar ­hanen som spermabank. I gengäld får han all den näring han behöver från honan.

Spermabank har egen vilja

Aldrig tidigare har biologer kunnat studera det säregna samlivet hos levande exemplar, och det överraskade biologerna att hanen, trots sammanväxningen, fortfarande har rörelse­frihet oberoende av honan.

Honan på filmerna är cirka 16 centimeter lång. De största honorna av denna art är
20 centimeter, medan hanen bara blir cirka 1,6 centimeter.