Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fjärsing

Fjärsing är Nordeuropas giftigaste fisk

Utrustad med taggar fyllda med nervgift tillhör fjärsingen de giftigaste fiskarna i Nordeuropas vatten. Närkontakt med fjärsingens försvarsvapen innebär timmar av smärta - och leder i vissa fall till döden.

Shutterstock

Fatalt möte med en fjärsing

En 18-årig pojke snorklar utanför Mallorcas kust och försöker fånga en fjärsing. fisken försvarar sig genom att sticka honom med en av sina gifttaggar i skenbenet.

Trots ögonblicklig smärta lyckas han ta sig upp i båten, men kort därefter förlorar han medvetandet och dör.

Venen har spetsats, det förgiftade blodet har strömmat till lungorna där cellerna har svullnat och hjärtat slutat slå.

3 döda efter möte med fjärsing

Pojken är en av tre människor som de senaste 100 åren har mist livet efter ett möte med en fjärsing. Den giftiga fisken är dessutom misstänkt för flera drunkningsolyckor på grund av den våldsamma smärta som exploderar i armar och ben.

Normalt är dock stick av en fjärsing inte livshotande för friska personer, men vattendjur bör ändå se sig för när de beger sig ut i vågorna. Framförallt i juni och juli då den giftiga fisken leker på lågt vatten.

Fjärsing är rätt vanlig i nordeuropeiska vatten, och under dagtimmarna gömmer fisken sig på havsbotten - gärna nedgrävd nästan helt dold i sanden, så att endast ögonen och pannan sticker fram.

För att bli stucken ska man dock typiskt trampa direkt på fisken och det kan vara svårt, eftersom den som regel flyr innan.

Vad gör man om man blir stucken av en fjärsing?

Det finns fyra arter av fjärsing, varav man kan ha oturen att stöta på två av dem i nordeuropeiska vatten.

Fjärsingens skarpa och spetsiga taggar sitter på vardera gällock och på ryggfenan, och är förbundna med giftkörtlar som den reser som ett försvarsvärn när det är fara och färde.

Giftet löser upp röda blodkroppar och kan utöver smärta ge upphov till kallsvettningar, yrsel och svullnad. Men det finns ett motgift.

Fjärsingens gift innehåller ett protein som förstörs vid 34 grader eller mer. Blir man stucken ska man därför hålla såret under så varmt vatten som möjligt, kissa på det om det inte finns en vattenkran i närheten eller begrava det i den varma sanden.

Fjärsing är både god och nyttig att äta

Vill man hämnas på den giftiga varelsen är den dessutom en läcker matfisk i både torkad, stekt, rökt och kokt form.

Och dess lever är rik på fettsyror som förebygger en lång rad sjukdomar.

Man ska bara se till att avväpna fjärsingen innan man tillagar den.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj