Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Fiskar

Finns det fiskar som går på land?

Finns det någon fiskart som kan överleva på land under kortare eller längre tid?

Det finns faktiskt fiskar, som lämnar det våta elementet under långa perioder. Det finns till och med arter, som tillbringar mer tid ovanför ytan än under. Det bäst kända exemplet är ålen. När den som ung vandrar från sina yngelområden i Sargassohavet tillbaka till Europa, eller när den som vuxen skall ge sig iväg för att fortplanta sig, slingrar den långa sträckor över land för att nå fram till vattendrag, som kan ta den till havet. Att ålen kan lämna vattnet beror på dess tjocka skinn, som gör att den inte skadas av underlaget. De små gälöppningarna motverkar att gälarna torkar ut. Andra landgående fiskar är de tropiska slamkrypare som lever på grunt vatten i hålor i mangroveträsken. Vid högvatten uppför de sig som andra fiskar, men när det blir lågvatten, kryper de runt på lerbankarna för att leta efter föda eller kurtisera. De är dock tvungna att regelbundet fukta gälarna för att kunna andas. Som en extra reserv har de utvecklat blodkärl i huden, som tar upp syre ur luften. Den fisk som har det kanske mest besynnerliga beteendet på land är nog emellertid den sydostasiatiska klätterfisken. Den är som mest aktiv om natten, då den faktiskt kan klättra flera meter upp i träd som växer nära vattnet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj