Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sjöhäst

Sjöhästen är världens bästa pappa

På Fars dag firar vi snälla, ansvarskännande fäder. Men även de mest uppoffrande människopapporna får se sig slagna av sjöhästpappan.

Fars dag, som i Sverige inträffar andra söndagen i november, är dagen då vi firar snälla och ansvarskännande fäder. Även de mest osjälviska, uppoffrande människopappor slås dock med hästlängder av sjöhästpappan.

Föder 2?000 ungar

Hos sjöhästen är det hanen som bär ungarna och till slut föder dem.

Sjöhästhonan deponerar sina ägg i hanens för ändamålet avsedda bukficka, varpå han bär runt på upp till 2?000 ungar under en 10-25 dagar lång graviditet.

Det hela kulminerar i en förlossning där de små sjöhästarna skjuts ut ur hanen. Det ser ut att vara en rätt våldsam upplevelse - men också något som mödrar över hela världen troligtvis kan nicka igenkännande till.

Saknar du en Fars dag-present? Ge pappa ett presentkort på Illustrerad Vetenskap

Fantastisk video: Se en sjöhästförlossning

Hanen sticker

Sjöhästpappans extrema föräldraomsorg är en sällsynthet i naturen. Vanligtvis i djurriket överlåter hanarna uppfostran av ungarna till honorna, på grund av att hanar har fler chanser att fortplanta sig och därför kan producera mycket mer avkomma.

Och dessvärre för honorna är det inte ovanligt att hanarna sticker så fort honorna är dräktiga.

Passar ägg medan honan smörjer kråset

Men det finns andra exempel på djurpappor som förtjänar en Fars dag-present.

Malleehönans hanne bygger till exempel en jättelik ruvningsgrop som innehåller förmultnande blad där honan kan lägga sina ägg. Han lägger 8-10 månader om året på att bygga och underhålla redet. De förmultnande växtdelarna ger värme åt äggen, men han måste hela tiden se till att reglera temperaturen genom att antingen ösa på mer sand eller ta bort något.

Käkfisken Opistognathus aurifrons är speciell på det sätt att hanen ruvar ungarna i munnen. Medan de växer sig stora äter han ingenting. Men han är blott en man, och om en ny attraktiv, åtråvärd hona gör sig till kan han svälja sin avkomma och para sig på nytt.

Grodor och paddor tar hand om sina yngel och gräver små kanaler, så att de alltid har vatten att simma i. Den afrikanska oxgrodan låter till och med äggen utvecklas i sin hudpåse (som de vanligtvis använder till att kväka med). När de är klara att kläckas kräks han upp dem.

Och kejsarpingvinen står i två månader på Antarktis iskalla vinpinade is och ruvar ett ägg på sina fötter medan modern smörjer kråset med fet fisk.

Läs också:

Fiskar

Varför ruvar sjöhästhannar äggen?

0 minuter
Fiskar

Forskare avslöjar spektakulärt samliv i djuphavet

1 minut
Seahorses
Fiskar

Sjöhäst: Hur passar en sjöhäst sina ungar?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj