Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur ger elektriska ålar stötar?

Den elektriska ålen ger stötar, både när den jagar och när den försvarar sig. Hur bär den sig åt?

Shutterstock

Elektrisk ål är simmande batteri

Darrålen kan alstra en spänning på nära 600 volt och det kommer till användning både i försvar och jakt. Den elektriska ålen är som en stor simmande påse, fylld med flera tusen mycket små batterier. Upp till 80 procent av ålens kropp består av elektriska organ – ett stort och två mindre.

1: De elektriska organen består av platta, skivformade muskelceller – så kallade elektrocyter – som är staplade på varandra.

2: Biologiska pumpar i cellens membran skickar ut negativt laddade joner från cellen och positivt laddade joner in i cellen. Utbytet medför en spänningsskillnad på cirka 0,1 volt mellan cellmembranets in- och utsida, som ålen kan avge som en gnista.

En vuxen darrål har 6 000 elektrocyter som ger en sammanlagd laddning på 600 volt.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj