Magnus Lundgren

Den stora matfesten i mörkret

Varje natt söker sig udda varelser och hungriga rovdjur upp från djupet för att delta i en gigantisk festmåltid. Här hittar de plankton – och varandra – på menyn.

Manet blir hiss

I havsdjupet kan det dröja länge mellan måltiderna så djuren måste spara sina krafter till själva jakten. Bläckfisken Argonauta hians placerar sig därför ovanpå en manet och låter den ge en behövande lift till festmåltiden nära ytan.

Magnus Lundgren

Planktonätande jätte

Jättemantan har ett vingspann på drygt sju meter och är nära besläktad med hajen. Trots det lever jättefisken uteslutande av småfisk och plankton som den filtrerar genom sin stora mun.

Magnus Lundgren

Bönsyrseräkan hugger bytet

Precis som landlevande bönsyrsor viker bönsyrseräkan ihop sina klor på frambenen. När ett intet ont anande bytesdjur närmar sig vecklar bönsyrseräkan ut klorna och spetsar det. Därefter skär den sönder bytet med hjälp av klospetsarna.

Magnus Lundgren

Genomskinligt kamouflage

Det är svårt att gömma sig i det öppna havet så ibland kan det bästa kamouflaget vara total genomskinlighet. Det har den unga kirurgfisken tagit till sig. Dess skinn är så pass tunt att man kan se rakt in i fiskens hjärna.

Magnus Lundgren

Frossar i plankton

Den lilla flygfisken kan lugnt få i sig planktonen, för även om många rovfiskar är ute efter den är den svår att fånga. Speciella fenor gör att flygfisken kan flyga långa avstånd över vattenytan – utom räckhåll för de blodtörstiga rovdjuren.

Magnus Lundgren

Diamantbläckfisken äter artfränder

När den diamantformade bläckfisken Thysanoteuthis rhombus är fullvuxen är den cirka en meter lång och väger runt 30 kilo. Som unge håller den lilla, genomskinliga bläckfisken till under ytan där den äter småfisk och ännu mindre bläckfiskar.

Magnus Lundgren

Fisk försätter sig i säkerhet bland giftig manets tentakler

Ungar är särskilt utsatta under matfesten så de kan behöva ta till radikala lösningar för att inte hamna på menyn. Denna unga fisk skadas inte av de giftiga fångsttrådarna, det gör dock rovfiskar – och maneten blir ett tillfälligt skydd.

Magnus Lundgren

Plattfisk härmar giftiga maneter

Ibland är det bästa försvaret att skapa rädsla bland sina fiender. För att skrämma hungriga rovdjur har fisken Alectis ciliaris i familjen taggmakrillfiskar utvecklat fångstarmar som efterliknar giftiga maneters trådar. På så sätt lurar de till sig ett skydd mot fiender.

Magnus Lundgren

Redo för måltiden

Under den stora matfesten finns det också vissa som får ta hand om städningen. Putsarräkan har ett symbiotiskt förhållande till fiskar i havet där de simmar förbi den lilla räkan för att bli rensade på döda celler och parasiter som räkan lever av.

Magnus Lundgren